Vasilescu (BNR): Banca Mondiala nu a primit de la BNR suma privind interventiile pe piata valutara

Marti, 21 Iulie 2009, ora 09:03
1129 citiri
Vasilescu (BNR): Banca Mondiala nu a primit de la BNR suma privind interventiile pe piata valutara

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a reaminit ca banca centrala nu comenteaza interventiile in piata valutara si a subliniat ca Banca Mondiala nu a precizat daca suma de 4,5 mld. euro mentionata in raportul institutiei ca fiind folosita in interventii de catre BNR este neta sau bruta, relateaza NewsIn.

"Nici nu stiu ce le-a venit expertilor de la Banca Mondiala sa faca aceasta adnotare intr-o chestiune foarte sensibila, despre care ei stiu foarte exact ca Banca Nationala nu comenteaza decat foarte rar si atunci numai prin vocea guvernatorului.

Nu stiu si nimeni de la Banca Nationala nu stie de unde au luat expertii Bancii Mondiale aceasta cifra de 4,5 miliarde de euro. Un lucru este sigur, ca nu au primit-o de la BNR pe cale oficiala", a declarat Vasilescu, la The Money Channel (TMC).

Consilierul lui Mugur Isarescu a mai subliniat ca este foarte important de stiut daca suma la care face referire Banca Mondiala este o valoare neta sau bruta, respectiv daca indica diferenta intre vanzarile si cumpararile de valuta de catre BNR, sau doar vanzarile.

"Stiu ca expertii Bancii Mondiale au neglijat un element esential intr-o astfel de analiza: au uitat sa mentioneze daca suma de 4,5 miliarde de euro exprima o valoare bruta sau una neta, din punctul lor de vedere si cu informatiile pe care le au ei.

Era un fapt esential pentru ca e una sa te referi la diferentele dintre vanzarile si cumpararile de valuta si alta sa aduni numai sumele in valuta vandute pentru a sustine leul si sa treci sub tacere cumpararile de valuta", spune Vasilescu.

El a exemplificat folosind o declaratie a guvernatorului BNR din toamna lui 2008, privind interventiile pe piata valutara, cand Isarescu a subliniat ca BNR a vandut, intr-un interval de timp "cateva sute de milioane de euro si a cumparat alte cateva sute de milioane".

"Ambele sume au fost semnificative, diferenta dintre ele insa, suma neta, e nesimnificativa.

Iata asadar ca a insera o suma intr-un raport fara a nota daca e bruta sau neta inseamna a ramane cu analiza la jumatate", a mai spus reprezentantul bancii centrale.

El a avertizat ca "astfel de interpretari pot sa deruteze si economia reala si populatia", in conditiile in care Banca Nationala "nici nu a cheltuit, nici nu a dizlocat (sume de bani, n.r.), ci de fapt a schimbat lei pe valuta sau valuta pe lei, iar leul nu a fost si nu este in pericol de prabusire".

In cadrul strategiei de parteneriat cu Romania, Banca Mondiala estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei "a intervenit in piata la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve de la finalul lunii octombrie 2008" pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb.

#BM, # economie, # BNR, # piata , #Romania