Vezi cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:33
1906 citiri
Vezi cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta

"Tarancuta odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitatia casei Artmark din Bucuresti, informeaza Mediafax. 

Lucrarea a fost scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei Artmark de Romantism si Art Nouveau. Recordul anterior era detinut tot de Grigorescu, prin vanzarea lucrarii "Carciuma la Rucar", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitatia de Primavara Artmark.

In cadrul aceleiasi licitatii, o alta lucrare a artistului - "La marginea padurii" - a fost adjudecata pentru 200.000 de euro.

De altfel, pretul de vanzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, cand celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, in decembrie anul trecut, lucrarea "Pastorita" a fost adjudecata pentru suma de 175.000 de euro, la licitatiile Artmark.

Pictura "Taranca odihnindu-se", prin tematica sa avand in centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importanta a operei grigoresciene, una ce ofera un inventar pretios de informatii estetice, etnografice si de istoria artei si culturii, despre Romania inceputului de secol al XX-lea.

Optiunea pentru ilustrarea femeii, contextul in care aceasta este plasata, tipologiile personajelor feminine si sensul pe care artistul il atribuie imaginii sunt aspecte ce ridica probleme interesante asupra creatiei lui Grigorescu - una bogata in posibilitati de explorare, potrivit prezentarii tabloului de pe artmark.ro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cel mai scump tablou, #nicolae grigorescu, #licitatie, #opera de arta , #Romania