Zona euro afecteaza economia mondiala: FMI a redus prognozele de crestere

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 10:08
1190 citiri
Zona euro afecteaza economia mondiala: FMI a redus prognozele de crestere

FMI a redus estimarea referitoare la cresterea economiei mondiale in 2013 cu 0,1 puncte procentuale, la 3,4%, principalul motiv fiind intarzierea redresarii in zona euro, relateaza MarketWatch.

Pentru 2012, FMI se asteapta la o crestere economica de 3,2% la nivel mondial.

Intr-un update al raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar International a redus estimarile de crestere economica pentru aproape toate tarile, fata de datele publicate in octombrie.

Modificarile sunt semnificative pentru Europa. Astfel, FMI anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,2% in acest an, fata de estimarea precedenta, privind un avans de 0,2%, ceea ce implica doi ani consecutivi de contractie.

Activitatile din periferia zonei euro au fost sub asteptari si afecteaza si tarile din centrul regiunii, respectiv Germania si Franta, se arata in raport, potrivit caruia incertitudinile legate de evolutia crizei datoriilor sunt inca mari, in pofida progreselor din ultima perioada.

FMI prognozeaza ca economia Germaniei va inregistra in acest an un avans de 0,6%, fata de estimarea anterioara de 0,9%. Pentru Franta estimarea a fost redusa cu 0,1 puncte, la 0,3%. Fondul se asteapta ca economia Italiei sa se contracte cu 0,1%, estimarea fiind inrautatita cu 0,3 puncte, iar economia Spaniei sa inregistreze un declin de 1,5%, cu 0,1 puncte mai mare fata de estimarea din octombrie.

In Europa Centrala si de Est, economia va urca in acest an cu 2,4%, cu 0,1 puncte sub ritmul anticipat in octombrie.

In privinta Statelor Unite, Fondul a redus estimarea de crestere economica pentru acest an de la 2,1% la 2%. In cazul Japoniei, Fondul a mentinut prognoza la 1,2%.

FMI considera ca riscurile la adresa perspectivei economiei mondiale sunt inca semnificative, intre acestea fiind mentionate noi posibile probleme din partea zonei euro si a unor posibile reduceri bugetare excesive in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#estimare FMI economie mondiala, #crestere economie mondiala , #Romania