Adoptarea rublei ca moneda oficiala provoaca panica in randul populatiei din Crimeea

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 15:53
1857 citiri
Adoptarea rublei ca moneda oficiala provoaca panica in randul populatiei din Crimeea

Adoptarea rublei ca moneda oficiala in Crimeea provoaca panica in randul unei parti a populatiei, care se afla in imposibilitatea de a-si folosi banii din conturile deschise la una dintre bancile ucrainene din peninsula, relateaza AFP.

"Banca m-a contactat si mi-a cerut sa-mi achit ratele, dar nu pot face platile", spune, ingrijorata, o femeie in varsta din Simferopol, in timp ce alta se intreaba "cum va primi pensia".

Maksim, un tanar angajat la banca ucraineana PrivateBank din Simferopol, ii linisteste pe clientii ingrijorati si ii asigura ca "toate conturile vor fi redeschise in curand".

Numeroase persoane sunt insa ingrijorate, dupa ce conturile le-au fost "temporar blocate" de PrivateBank, una dintre cele mai importante banci din Ucraina, dupa decizia autoritatilor proruse din Crimeea de a adopta rubla ca moneda oficiala.

Clientii bancii au fost autorizati sa retraga doar 500 de hrivne pe zi

In lipsa lichiditatilor in peninsula, clientii bancii au fost autorizati sa retraga doar 500 de hrivne pe zi, ceea ce inseamna 37 de euro.

Sistemul informatic al bancii urmeaza sa fie modificat pentru acceptarea rublei, care va inlocui definitiv moneda ucraineana incepand din 1 ianuarie 2016, dupa o perioada de tranzitie. "Trebuie sa mai asteptam o saptamana pentru ca situatia sa intre in normal. Deocamdata, nu stim cum va fi, deoarece nu facem inca parte din Rusia", le spune tanarul Maksim clientilor nemultumiti.

Intre timp, locuitorii din Simferopol iau cu asalt bancomatele din oras, pentru a-si asigura necesarul cu moneda ucraineana. Majoritatea dintre acestia au votat in favoarea alipirii peninsulei la Rusia. "Imi este teama", marturiseste Daria, in varsta de 19 ani, aflata la coada, in fata unui bancomat. "Nu stiu cum va fi", adauga tanara.

In asteptarea rublei, hrivna ramane insa moneda folosita in Crimeea

In piata din Simferopol, preturile sunt in continuare scrise in moneda ucraineana. Irina, o vanzatoare in varsta de 45 de ani, nu accepta inca rubla, al carei curs nu a fost inca stabilit in Crimeea. Folosirea in paralel a celor doua monede nu o sperie. "Pentru mine, e normal", afirma femeia, spre deosebire de majoritatea comerciantilor din piata, unde se gaseste de toate, de la antene de ocazie pentru televizor, imbracaminte la preturi reduse si produse cosmetice.

La randul sau, Galina, in varsta de 68 de ani, asigura, zambind, ca noua moneda nu o sperie. "Suntem obisnuiti. Dupa prabusirea URSS, am fost nevoiti sa platim folosind cupoane", reaminteste femeia, facand referire la bancnotele emise in perioada de tranzitie in unele foste republici sovietice pentru trecerea de la rubla sovietica la monedele nationale.

Femeia, care traieste de 20 de ani in Crimeea, spera insa ca trecerea la rubla va creste vanzarile. Ea spune ca vorbeste atat in ucraineana, cat si in rusa, in functie de clienti. "Cu moneda, va fi acelasi lucru", spune amuzata femeia.

Pe o strada din centrul orasului, Oksana, in varsta de 58 de ani, se arata insa ingrijorata. "Daca va avea loc o trecere rapida la rubla, cred ca va fi rau", afirma femeia. Ea spune ca are experienta in acest sens, mai ales ca a "trecut deja prin mai multe inflatii, referendumuri si numeroase schimbari monetare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crimeea rubla, #adptare rubla, #rusia ucraina , #Rusia