Agitatie maxima in Kaliningrad: Rusia isi umfla muschii in zona Marii Baltice

Marti, 05 Iulie 2016, ora 18:13
9338 citiri
Agitatie maxima in Kaliningrad: Rusia isi umfla muschii in zona Marii Baltice
Foto: Wikimedia

Rusia a suplimentat trupele din enclava militara Kaliningrad, de la tarmul Marii Baltice, ca raspuns la intarirea pozitiilor NATO din estul Europei.

Kaliningrad, un punct strategic controlat de rusi intre granitele Poloniei si Lituaniei, este in continua forfota de cateva saptamani, Reuters raportand miscari de armament si trupe din port catre interiorul enclavei, in zone interzise strainilor.

Ca in perioada Razboiului Rece, cele doua tabere dau semne de consolidare a pozitiilor strategice detinute, din acest punct de vedere enclava Kaliningrad reprezentand o adevarata provocare pentru flancurile est si nord-europene ale Aliantei Nord Atlantice.

Chiar si fara a vedea ce fac cu adevarat rusii in micul teritoriu pastrat la tarmul Balticii, expertii militari si diplomatii occidentali intuesc deja adevarul: Moscova instaleaza o retea antiaeriana capabila sa blocheze accesul aerian al NATO in fostele republici sovietice din zona si in anumite regiuni din Polonia.

Militarizarea regiunii este un punct important pe agenda summitului NATO care se va desfasura in Varsovia pe 8 si 9 iulie, iar ministrul Apararii din Polonia confirma activitatea intensa intretinuta de Moscova in apropierea granitei tarii sale.

"Cand vine vorba de amenintarile existente in Kaliningrad, putem spune intr-adevar ca se constata o crestere a agresiunii rusesti in zona in ultimele zile. Acestea prezinta un adevarat pericol, acela al blocarii accesului in regiune, ceea ce reprezinta o provocare serioasa pentru alianta", a explicat ministrul Antoni Macierewicz.

Radare si antiaeriene

Strategii NATO sustin si ei ca Rusia foloseste o strategie anti-acces/ zona de refuz (A2/AD) care poate intrerupe liniile aeriene dinspre continent catre cele trei tari baltice si ar putea provoca lipsa suportului militar aerian al NATO deasupra unei treimi din teritoriul Poloniei.

Sistemul este compus din statii radar de mare putere si straturi multiple de baterii antiaeriene dispuse in Kaliningrad.

O parte din oficialii occidentali se tem de faptul ca cele trei tari baltice, Lituania, Letonia si Estonia, cu o consistenta minoritate rusa, ar putea fi asimilate de Moscova dupa modelul aplicat in martie 2014 cu Peninsula Crimeea din Ucraina.

Numai ca, spre deosebire de Ucraina, cele trei tari ex-sovietice sunt membre NATO, fapt ce obliga Alianta sa le protejeze in fata oricarei agresiuni militare.

Un diplomat european, axat pe probleme de securitate, a vorbit sub protectia anonimatului cu reporterii Reuters mentionand ca procesul de militarizare a zonei va continua si in anii urmatori.

"Procesul este centralizat si bine coordonat. Rusii vorbesc de cheltuirea unor sume imense de bani pentru antiaerienele din Kaliningrad. Intrebarea este: la ce le-ar folosi toate acestea?", a aratat acesta.

Statia radar Pioniersky, amplasata in nordul enclavei, a fost inaugurata in 2014 si poate acoperi intregul continent. Este si perioada in care raidurile aeriene cu tenta provocatoare din partea Moscovei s-au intetit, aviane militare rusesti fiind depistate survoland zone diverse ale spatiului euro-atlantic.

In jurul radarului de mare putere incep sa rasara diverse alte facilitati militare, fapt ce sustine teoria diplomatului european consultat de Reuters.

Diverse surse militare din interiorul NATO sustin ca Rusia este asteptata sa "planteze" rachete balistice Iskander-M in Kaliningrad in urmatorii 2-3 ani.

Vladimir Abramov, un analist militar din Kaliningrad, afirma ca Rusia nu intentioneaza sa concentreze forte numeroase in Kalinigrad, ci sa isi modernizeze arsenalul deja instalat in exclava din coasta NATO.

"Contingentul din Kaliningrad este actualizat calitativ, nu cantitativ. Statul nostru major intelege pe deplin nebunia unei relocari masive de trupe si echipament aici", sustine Abramov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nato, #baze militare Kaliningrad, #amenintare Rusia, #riscuri securitate Europa, #summit NATO 2016 , #Rusia