Aparitia unei crize a gazelor la iarna este improbabila

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 17:00
1327 citiri
Aparitia unei crize a gazelor la iarna este improbabila

Ministrul Economiei din Austria, Reinhold Mitterlehner, considera ca sunt putine sanse ca Europa sa se confrunte cu o noua criza a gazelor naturale in aceasta iarna si apreciaza ca diversificarea furnizorilor de energie ar trebui sa ramana principala prioritate a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Tranzitul de gaze naturale dinspre Rusia spre Uniunea Europeana a fost afectat in ianuarie din cauza unor dispute legate de pret dintre autoritatile de la Moscova si cele din Ucraina, informeaza Mediafax

"Este improbabil ca o criza a gazelor naturale precum cea din iarna trecuta sa se produca din nou, dar daca totusi apare suntem mult mai bine pregatiti", a declarat Mitterlehner.

Criza nu poate fi exclusa, insa, complet din cauza situatiei politice din Ucraina, a precizat el.

Oficialul considera, totodata, ca Uniunea Europeana ar trebui sa insiste in dezvoltarea proiectului de gaze naturale Nabucco, la care grupul austriac OMV este actionar.

"Nabucco face ca Europa sa fie mai putin dependenta de Rusia si Ucraina, nu doar din punct de vedere al transportului de gaze, ci si al furnizorilor", a explicat Mitterlehner.

Ministrul austriac a avertizat, totodata, ca dezvoltarea proiectului european poate fi afectata de instabilitatea din regiunile care vor furniza gazele naturale.

El considera Nabucco singura alternativa a Uniunii pentru diversificarea surselor de energie.

Partenerii proiectului au anuntat saptamana trecuta ca au initiat discutii detaliate cu mai multi investitori si ca vor avea pana anul viitor un plan pentru finantarea gazoductului, evaluat la aproape opt miliarde de euro.

 

#ucraina, # rusia, # criza, # gaze, # nabucco , #Rusia