Armata ucraineana, 'in stare de alerta maxima de lupta'

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:32
1333 citiri
Armata ucraineana, 'in stare de alerta maxima de lupta'

Armata ucraineana a fost plasata 'in stare de alerta maxima de lupta' din cauza riscului crescut privind declansarea unei actiuni militare de catre Rusia, a declarat miercuri presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, citat de agentiile de presa Interfax-Ukraina si Unian.

"Revin asupra amenintarii reale cu un razboi continental pe care l-ar putea declansa Federatia Rusa impotriva Ucrainei. Fortele noastre armate au fost plasate in stare de alerta maxima de lupta", a afirmat Turcinov, intr-o reuniune cu sefii administratiilor regionale la Kiev.

Turcinov a subliniat ca toate regiunile Ucrainei ar trebui sa participe la contracararea unei posibile actiuni militare ruse. 'Am emis un ordin cu privire la formarea in fiecare regiune a cate unui batalion de aparare teritoriala. Fiecare sef de administratie trebuie sa cunoasca in detaliu planurile de aparare teritoriala in regiune', a spus presedintele interimar ucrainean, adaugand ca este nevoie de pus la punct logistica necesara pentru a deplasa unitati militare dintr-o regiune in alta in caz de necesitate.

Unitatile de aparare teritoriala trebuie sa actioneze in colaborare cu Statul-Major General si cu Ministerul Apararii, a mai afirmat Turcinov.

Oficialii rusi au dat asigurari in mod repetat, in ultimele saptamani, ca Rusia nu are de gand sa invadeze teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al apararii Serghei Soigu a declarat, luni seara, intr-o convorbire telefonica purtata cu omologul sau american Chuck Hagel, ca a dat ordin ca trupele ruse de la granita cu Ucraina sa se retraga la bazele lor de dislocare permanenta dupa ce autoritatile ucrainene au afirmat ca nu vor utiliza armata impotriva populatiei civile, referindu-se la 'operatiunea antiterorista' declansata de Kiev impotriva militantilor prorusi din sud-estul tarii.

In urma cu o zi, Alianta Nord-Atlantica a decarat, insa, ca nu a vazut niciun indiciu care sa releve ca trupele rusesti - pana la 40.000 de militari - s-ar retrage de la frontiera cu Ucraina.

#armata ucraineana, #conflict Rusia Ucraina, #razboi Ucraina , #Rusia