Au ajuns sa regrete afacerea cu Rusia. Francezii pierd lunar milioane de euro cu navele Mistral

Luni, 03 August 2015, ora 13:32
3909 citiri
Au ajuns sa regrete afacerea cu Rusia. Francezii pierd lunar milioane de euro cu navele Mistral
Foto: Wikimedia

DCNS, firma franceza care a preluat comanda de construire a doua transportoare de elicoptere de tip Mistral pentru marina rusa, inregistreaza pierderi lunare de aproximativ 2 milioane de euro pentru conservarea navelor.

Afacerea Mistral, in valoare 1,12 miliarde de euro, a fost blocata in urma impunerii sanctiunilor economice pentru Rusia, iar costurile totale ar putea sa fie puse direct in sarcina contribuabililor francezi, relateaza agentia TASS.

Buni de plata

Lunar, cele doua vase ancorate in danele santierului DCNS necesita aproape doua milioane de euro pentru intretinerea echipamentului.

Rusii au cerut deja despagubiri din partea Frantei pentru neonorarea contractului, dar restituirea avansului de 785 milioane nu a fost in masura sa satisfaca pretentiile Moscovei, anunta cotidianul Eco Business.

"Problema viitorului navelor este la fel de importanta ca si stabilirea sumei totale a despagubirilor cerute de guvernul rus. In acest caz, vanzarea navelor pare cea mai buna optiune", noteaza publicatia.

O optiune ar fi fost livrarea navelor Mistral catre fortele navale franceze. Marina din Hexagon are deja trei astfel de vase de lupta, iar bugetul actual al ministerului Apararii nu permite o astfel de achizitie.

Deja costurile de intretinere se dovedesc o povara apasatoare, iar corporatia DCNS nu stie pentru cat timp va vedea aceasta suma acoperita de guvernul de la Paris.

Nici vanzarea navelor catre un alt stat nu se anunta o varianta foarte fericita pentru constructor.

Operatiunea "derusificarea"

Canada, desi mentionata in acest context, nu s-a aratat interesata sa cumpere vasele lasate de izbeliste, iar India, un alt potential client, va dori mai intai sa vada vasele adaptate cerintelor armatei sale.

Aceasta ar presupune o "derusificare" a navelor, operatiune care include inlocuirea sistemului de incalzire de pe vase, gandit pentru patrularea in apele din zona arctica.

Totodata, hangarele in care vor fi adapostite elicopterele necesita o redimensionare pentru a corespunde altui tip de aparat de zbor decat cel din dotarea aviatiei ruse.

"Toate acestea vor necesita noi fonduri, iar cum toata lumea este constienta de graba cu care Parisul vrea sa scape de nave, nimeni nu se avanta cu oferte concrete.

Practic, nu sunt cele mai fericite conditii pentru francezi sa isi vanda navele Mistral la un pret bun. In cele din urma, pierderile rezultate din aceasta afacere ar putea fi suportate de contribuabili", mai noteaza publicatia.

Rusia urma sa primeasca in 2014 si 2015 cele doua nave Mistral comandate pentru 1,12 miliarde de euro de la corporatia franceza DCNS, dar contractul a intrat sub incidenta sanctiunilor economice dictate de Occident impotriva Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afacerea Mistral, #costuri intretinere nave, #despagubiri Rusia, #afacere Rusia Franta , #Rusia