Banca centrala a Rusiei a coborat dobanda cheie la un nivel minim istoric

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 12:56
1054 citiri
Banca centrala a Rusiei a coborat dobanda cheie la un nivel minim istoric

Banca centrala a Rusiei a coborat vineri dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nivel minim record de 8,5%, aceasta fiind cea de-a 11-a reducere consecutiva, dupa ce masurile anterioare nu au fost suficiente penru a incuraja creditarea, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

De asemenea, institutia a coborat dobanda repo de la 7,75 la 7,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare pe 24 februarie.

Este a 11-a coborare a dobanzilor din 24 aprilie.

Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, pe 25 decembrie.

Revenirea economica a Rusiei a fost inegala, redresarea fiind impiedicata de lipsa creditelor.

Rata somajului a avansat la 9,2% in ianuarie, fiind aproape de maximul de 9,4%, atins la apogeul crizei creditelor, ceea ce a dus la cel mai mic nivel al inflatiei din ultimele decenii.

"Reducerea dobanzii este, fara indoiala, necesara, pentru ca economia nu a iesit inca din criza si exista riscul ca aceasta sa nu revina la o crestere stabila", a declarat Alexander Morozov, economist in cadrul HSBC Moscova.

Banca centrala incearca sa impulsioneze creditarea, dupa ce masurile anterioare de relaxare nu au reusit sa aduca o imbunatatire a situatiei din piete, riscand sa franeze revenirea economica, sustinuta pana in prezent de scumpirea petrolului Ural cu 81% de la inceputul lui 2009. 

#banca, # rusia, # dobanda, # cheie , #Rusia