BEI nu este interesata de finantarea conductei petroliere dintre Rusia si Germania

Joi, 08 Februarie 2007, ora 14:25
1035 citiri

Banca Europeana pentru Investitii nu este foarte interesata de finantarea controversatei conducte petroliere intre Rusia si Germania, care va trece pe sub Marea Baltica, din cauza opozitie venite din partea statelor din Europa Centrala, a declarat, joi, presedintele Bancii, citat de Reuters.

"Unele state si-au manifestat clar opozitia privind finantarea acestui proiect", a declarat presedintele BEI, Philippe Maystadt, cu ocazia unei conferinte de presa. "Avem nevoie de unanimitate. Atat timp cat va exista opozitie nu vom putea finanta acest proiect", a continuat acesta.

In ciuda faptului ca acest proiect a fost numita oficial in cursul anului trecut una dintre prioritatile Uniunii Europene, Maystadt a declarat ca aceasta conducta va traversa regiuni care nu fac parte din UE, in concluzie bancile nu sunt obligate sa finanteze acest proiect. Directorul administrativ al proiectului de conducta Nord Stream AG, Mathias Warnig a declarat miercuri ca operatiunea cu capital mixt ruso-germana este in cautare de finantare de la Banca Europeana de Investitii, precizand ca a purtat discutii preliminarii.

Acesta, impreuna cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care este presedintele comitetului actionarilor companiei, s-au intalnit cu doi comisari europeni pentru a primi sprijin pentru acest proiect, care este respins cu inversunare de Polonia si criticat de alte state baltice. BEI este institutia europeana specializata in acordarea de imprumuturi statelor membre si statelor partenere pentru finalizarea unor proiecte.

Vice-presedintele BEI, Wolfgang Roth a declarat in cursul anului trecut ca banca pe care o reprezinta ar putea acoperi 30% din costurile proiectului, estimate la sase miliarde dolari, insa Maystadt a clarificat mai tarziu ca nu a fost luata inca nici o decizie.

Polonia s-a opus cu virulenta acestui proiect, care ar ocoli statele baltice foste membre ale Uniunii Sovietice - Estonia, Letonia, Lituania - precum si Polonia si Belarusul. Un ministru polonez a comparat in cursul anului trecut acest proiect cu pactul Ribbentrop-Molotov, semnat cu putin inainte de inceperei celui de-al doilea razboi mondial, care a dus la impartirea Poloniei intre Al Treilea Reich si Uniunea Sovietica.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)