Bloomberg: Rusia, cea mai mare amenintare pentru economia globala

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 17:00
2165 citiri
Bloomberg: Rusia, cea mai mare amenintare pentru economia globala
Foto: Wikimedia

Conflictul ruso-ucrainean si tensiunile in crestere dintre Moscova si Occident sunt cea mai mare sperietoare a oamenilor de afaceri din intreaga lume. Scaderea dramatica pretului petrolului tinde sa accentueze pericolul resimtit de investitori, tara lui Putin dovedindu-se cel mai mare perdant de pe urma prabusirii pietei petrolului.

52% dintre investitorii de talie globala considera ca situatia exploziva de la granita dintre Ucraina si Rusia constituie o amenintare la adresa economiei globale, dublu fata de pericolul transmis in piata de focarul conflictului religios deschis de Statul Islamic in Orientul Mijlociu. Rezultatele vin in urma unui sondaj Bloomberg efectuat pe mai multe meridiane ale globului si au fost facute publice in editia de luni a prestigioasei publicatii.

Prins in menghina

Rusia este la ora aceasta intre ciocan si nicovala, avand de infruntat atat sanctiunile economice dictate de Uniunea Europeana si Statele Unite, cat si prabusirea pretului la cel mai influent produs de export al Federatiei: petrolul. In vreme ce Kremlinul sfideaza Occidentul prin efectuarea de manevre militare in apropierea granitei cu Ucraina si survolarea spatiului aerian strain cu avioane de vanatoare, chiar Vladimir Putin s-a vazut nevoit sa recunoasca la sfarsitul saptamanii trecute ca efectul coborarii dramatice a pretului la barilul de petrol se poate dovedi catastrofal.

"Este un pericol in crestere pe masura ce observam ca un stat suveran incearca sa creeze panica si haos prin folosirea fortei armate. Acest lucru are un impact negativ asupra gandirii despre nivelul de dezvoltare la care am ajuns astazi si se transfora intr-un risc major", apreciaza Mikael Simonsen, de la Nordea Bank din Helsinki.

Sondajul Bloomberg a fost efectuat pe un esantion de 510 companii din intreaga lume, avand o marja de eroare de 4,3 procente. Investitorii au fost pusi sa analizeze potentialele pericole reprezentate de conflictul ruso-ucrainean, tensiunile dintre China si vecinii sai, evolutia conflictului declansat de ISIS sau epidemia de Ebola. Numai in ultima saptamana, Rusia a impins raza de actiune a navelor de razboi catre Australia si a anuntat ca vrea sa extinda zona de survol a bombardierelor sale pana in Golful Mexic.

Perdanti in razboiul preturilor la petrol

Rusia este perceputa ca fiind unul dintre marii perdanti ai scaderii dramatice inregistrate in tranzactiile cu petrol. 51% dintre cei intervievati vad Rusia ca fiind victima sigura a acestei situatii, alaturi de Venezuela, 21%, Arabia Saudita, 12% si Iran, 6%.

"Rusia si alte cateva state mai mici sunt cu siguranta printre cei mai mari perdanti in aceasta situatie, aceste tari depinzand de un cost ridicat al petrolului pentru a-si asigura cheltuielile bugetare si rezervele valutare. Pentru exportatorii din Orientul Mijlociu, un pret crescut al barilului de petrol este avantajos, dar acestia pot foarte bine supravietui si in cazul unei scaderi dramatice a pretului petrolului", considera Fabian Fritzsche, reprezentantul Collineo Asset Management din Dortmund.

Beneficiile pretului redus al petrolului par sa se imparta intre Statele Unite, 31%, China, 18%, Japonia, 15%, India si Europa. Investitorii europeni considera ca tarile Uniunii si statele asiatice industrializate vor beneficia in final de aceasta evolutie din piata combustibilului fosil, Statele Unite nefiind doar unul dintre marii consumatori, ci si un producator de petrol.

In schimb, daca situatia din Ucraina este alarmanta prin atitudinea belicoasa a Rusiei, un val de nelinistite il transmite si miscarea Statul Islamic. "Nu poate fi controlat, nu stii niciodata ce au de gand sa faca, sunt in expansiune si sunt in stare de orice pentru a-si atinge scopul", afirma Gala Prada Sevilla, seful fondului de pensii Fiatc Seguros din Barcelona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata globala, #economie globala, #amenintari economie globala , #Rusia