Bloomberg: Spalarea miliardelor rusesti lasa dovezi impotriva apropiatilor lui Putin

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 15:37
3399 citiri
Bloomberg: Spalarea miliardelor rusesti lasa dovezi impotriva apropiatilor lui Putin
Sursa foto: Bloomberg

Dupa ce a plecat de pe stadionul unde obisnuia sa se relaxaze la un joc de fotbal, Andrei Kozlov, al doilea om al bancii centrale a Rusiei, si soferul sau au fost asasinati in masina. Se intampla intr-o seara din anul 2006, iar politia da din umeri si astazi.

Mult mai mult sens capata aceasta crima cu sange rece, in contextul in care Kozlov a condus, cu vitejie, lupta Rusiei impotriva spalarii banilor si a inchis un sistem prin care au fost "curatate" 1,6 miliarde de dolari, inclusiv 112 milioane de dolari, prin Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, noteaza Bloomberg.

Totusi, aceasta suma este una infima daca o comparam cu totalul iesirilor ilegale de capital din Rusia, care s-ar ridica la 52 de miliarde de dolari numai in 2012, conform unui alt conducator al bancii centrale ruse, Serghei Ignatiev.

Razbunarea lui Obama

Astfel de fluxuri sunt in atentia presedintelui american Barack Obama, care incearca sa-l penalizeze pe Vladimir Putin pentru anexarea Crimeii si pentru a stopa incursiunile Rusiei in Ucraina. Obama a semnat, in aceasta luna, o lege privind ajutoarele pentru Ucraina, lege care include si o clauza care permite SUA sa identifice activele functionarilor rusi si ale aliatilor acestora, considerati complici la "acte semnificative de coruptie".

"Aceasta este o declaratie de razboi a administratiei Obama impotriva Rusiei", a declarat Ariel Cohen, oficial al Heritage Foundation. "Vor fi multe potentiale tinte".

Una dintre posibilele atuuri in aceasta lupta este Dimitri Firtash, un miliardar ucrainean si un important client al bancii Raiffeisen, arestat luna trecuta in urma acuzatiilor de coruptie venite din partea SUA, conform lui Mark Galeotti, un expert in crima organizata al Universitatii New York.

Jocul banilor

Un aliat mai vechi al lui Viktor Ianukovici, presedintele ucrainean demis, care a fugit in Rusia in luna februarie, Firtash a facut avere ca intermediar in acordurile comerciale secrete ale OAO Gazprom (OGZD) cu Ucraina, acord prin care se acoperea 15% din necesarul de gaze naturale al Europei.

Acesta ar fi un avantaj important al SUA daca va accepta sa coopereze cu autoritatile americane, Firtash avand multe informatii despre transferurile de miliarde de dolari ale oficialilor rusi in afara tarii, a adaugat Galeotti.

"Firtash stie care a fost procedura, cum au fost banii transferati", a spus Galeotti, intr-un interviu.

Ignatiev a spus parlamentarilor, in iunie anul trecut, ca procesul de spalare a banilor in Rusia, tara clasata de Transparency International pe primul loc intr-un calasament al coruptiei din economiile majore, a fost atat de complex, incat a trebuit sa petreaca mai mult timp pentru combaterea acestuia decat a avut nevoie pentru conceperea politicii monetare a statului. In mesajul adresat parlamentarilor, dupa ce a fost inlocuit din postul ocupat pentru zece ani, el a adus in discutie o retea formata din 1.173 companii care acopereau transferul a circa 24 de miliarde de dolari catre bancile straine.

Aproape jumatate din scurgerea de capital, inclusiv mita acordata oficialilor rusi si veniturile obtinute de sindicatele mafiote "pare sa fie foarte bine controlata de un grup foarte bine organizat", a spus Ignatiev cotidianului Vedomosti, intr-unul dintre putinele interviuri acordate. Ignative, in varsta de 66 de ani, este consilierul succesoarei sale, Elvira Nabiulina.

Modul de redactare a noii legi din SUA este atat de larg, incat s-ar putea aplica "aproape oricarui" dintre apropiatii lui Putin, a declarat Masha Lipman, analist la Centrul Carnegie din Moscova.

Pana acum, SUA au impus sanctiuni pentru mai multi oficiali si miliardari rusi identificati de Trezoreria americana ca facand parte din apropiatii lui Putin, precum si unui creditor, banca OAO Bank Rossiya din St. Petersburg.

SUA pregatesc noi sanctiuni pentru Rusia

SUA si aliatii sai pregatesc noi sanctiuni pentru Rusia, care au in vizor apropiati ai lui Putin, a spus Tony Blinken, un consilier de securitate al Casei Albe. Secretarul de Stat al SUA John Kerry a declarat saptamana trecuta ca Rusia a incercat sa-si impuna vointa in Ucraina cu "un glont pe teava pistolului".

Rusia este deja in recesiune, astfel incat SUA pot provoca probleme majore prin sanctiunile impuse, conform lui John Herbest, un fost ambasador american in Ucraina.

"Chiar si fara sustinere europeana, sanctiunile SUA impotriva sectorului financiar al Rusiei ar fi o lovitura puternica adusa economiei nationale", a precizat Herbst.

Acuzatiile de coruptie aduse lui Firtash se concentreaza pe un proiect minier din India, in valoare de 500 milioane de dolari si pe presupusele sale infractiuni, inclusiv falsificarea de documente care sa acopere plata de mita catre o banca ramasa neidentificata.

Firtash, care a platit o cautiune de 125 de milioane de euro (173 milioane de dolari) in Austria, a spus ca aceste acuzatii care ii sunt aduse sunt "pur politice".

Ostaticul din SUA

"Firtash este doar un ostatic" a spus Kirill Kabanov, care conduce Comitetul National Anti-Coruptie, un grup independent de cercetare din Moscova. "Il vor deoarece, teoretic, el cunoaste toate schemele, cum este organizata reteaua. Ei sunt siguri ca are multe informatii".

Rolul lui Firtash in exportul de gaze al Rusiei a fost facut public cand Raiffeisen, la presiunea SUA, a dezvaluit ca detine, impreuna cu acesta si cu un alt partener, jumatate dintr-o companie elvetiana care era unicul furnizor pentru Ucraina. Cealalata jumatate a acestei companii, RosUkrEnergo, este detinuta de Gazprom.

Anuntul a venit dupa o intalnire intre executivii Raiffeisen si oficialii SUA, in care au fost prezentate problele privind potentiala legatura dintre RosUkrEnergo si crima organizata.

Cel mai cautat

Firtash a spus oficialiilor americani din Kiev, in 2008, ca avea nevoie de aprobarea lui Semion Moghilevici, aflat pe principala lista a suspectilor de crima organizata al Biroul Federal Investigatii american (FBI), pentru a intra in afaceri cu Gazprom, conform unor informatii publicate de Wikileaks.

FBI apreciaza ca Mogilevich (68 de ani) este liderul unei retele multinationale de crima organizata. El a fost acuzat in 2003 in SUA de spalare de bani si de falimentarea unei companii listate la bursa din Toronto.

Firtash ar putea sti care oficiali ucrainieni si ai Gazprom si Gazprombank au avut "interese economice personale" in tranzactiile cu RosUkrEnergo, a adaugat fostul director executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ryazanov.

Gazprom a refuzat sa precizeze care sunt legaturile de afaceri cu Firtash.

Firtash a negat public orice legatura dintre Mogilevich si RosUkrEnergo, iar o ancheta realizata de firma americana Kroll nu a identificat nicio pista. Un avocat al lui Mogilevich a negat acuzatiile aduse clientului sau de catre SUA, precum si orice legatura dintre acesta si RosUkrEnergo.

Nici Raiffeisen nu a comentat despre legaturile avute cu Firtash, spunand ca activitatea sa se incadreaza in limitele legii bancare.

Firtash a continuat sa obtina avantaje din legaturile cu Gazprom si Gazprombank chiar si dupa ce acordul de tranzactionare al gazului cu Ucraina s-a incheiat in 2009, conform unei surse apropiate, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Ostchem Holding AG, compania austriaca sub care activeaza producatorii de ingrasaminte detinuti de Firtash in Ucraina, cumpara gaz de la Gazprom la un pret redus, de aproximativ 270 dolari pe 1.000 de metri cubi, cu 30% mai putin decat au platit, in medie anul trecut, clientii Gazprom din Europa.

Care este rolul Gazprombank

Ostchem a importat aproape 13 miliarde de metri cubi de gaze in 2013, conform purtatorului de cuvant al companiei, Natalia Ivanchenk, insa nu a dezvaluit pretul. Conform calculelor Bloomberg, compania a platit un total de 3,5 miliarde de dolari.

Furtash a luat un credit de 2,8 miliarde de dolari de la Gazprombank in ultimii ani, garantati cu active din Ucraina, in care este inclus si un zacamant de titan di Crimeea, conform unor surse apropiate tranzactiei.

De asemenea, Gazprombank nu a comentat legaturile avute cu Firtash. Ekaterina Trofimova, prim-vicepresedinte al bancii, a spus ca institutia bancara isi desfasoara activitatea "in concordanta cu legile internationale".

Chiar si asa, al treilea mare creditor din Rusia se pregateste pentru eventuale sanctiuni din partea SUA, conform unor surse din piata.

Complicitatea bancii

Galeotti a spus ca, intr-un fel sau altul, multe banci importante din SUA si Europa sunt complice la manipularea de bani murdari din Rusia sau alte state.

HSBC Holdings a fost de acord, in decembrie 2012, sa plateasca 1,92 miliarde de dolari pentru a incheia un caz de spalare de bani. Si ING Groep NV a fost implicata in astfel de probleme.

SUA a mai fost implicata in solutionarea de cazuri de coruptie, cum ar fi cel al lui Sergei Magnitsky, care a lucrat la Hermitage Capital Management din Londra, si care a decedat in 2009 intr-o inchisoare din Moscova.

In 2012, Obama a semnat "Magnitsky Act", prin care au fost sanctionati 18 oficiali rusi si alte persoane implicate in moartea lui Magnitsky.

Conturile elvetiene

Hermitage, odata cel mai mare detinator strain de active rusesti, a precizat ca urmarit fluxuri de 134 milioane dolari si a cerut instantelor americane sa oblige creditorii sa predea actele acestor transferuri.

Ca urmare, autoritatile au confiscat 24 milioane dolari provenite din tranzactii imobiliare in New York si au inghetat peste 10 milioane de dolari din conturi elvetiene, a spus seful Hermitage, Bill Browder.

Ca banii sa poata fi transferati in strainatate, o mare parte au fost schimbati in dolari, chiar si pentru foarte putin timp, printr-o banca din New York, conform Hermitage.

Rolul sistemelor bancare europene si americane in economia globala este de a oferi un instrument care sa permita identificarea oficialiilor rusi corupti din spatele spalarii banilor, a mai spus Browden.

Kozlov a murit pentru ca descoperise urmele probelor permanente

"Banii murdari pot fi urmariti, lasa probe permanente", a spus Browder. "Cand a iesit din sistemul bancar al Rusiei si a intrat in sistemul bancar international, a lasat o urma pentru totdeauna".

Cu ajutorul acestor probe, Kozlov a reusit, chiar inainte de a fi asasinat, sa inchida un sistem intreg de spalare de bani, care era posibil cu ajutorul unei mici banci, Diskont.

Ignatiev, superiorul lui Kolzlov, a spus intr-o declaratie la politie, al carei transcript a fost vazut si de Bloomberg, ca el crede ca asasinarea a fost comandata de cei care erau in spatele schemei Diskont.

Anchetatorii au renuntat la aceasta pista si s-au concentrat asupra lui Alexei Frenkel, a carui banca, VIP Bank, isi pierduse licenta cu trei luni mai devreme. In 2008, Frenkel, care isi sustine in continuare nevinovatia, a fost condamnat pentru ca ar fi comandat asasinatul la 19 ani de inchisoare.

Decizia a fost contestata de un grup de activisti pentru drepturile omului, care au urmarit procesul si au ajuns la concluzia ca Frenkel a fost condamnat pentru a acoperi adevaratii vinovati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spalare bani, #rusia spalare bani, #sua sanctiuni , #Rusia