Ca pe vremea Razboiului Rece: Poza in bancher, dar spiona pentru Putin!

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:12
4343 citiri
Ca pe vremea Razboiului Rece: Poza in bancher, dar spiona pentru Putin!
Foto: Pixabay

Procurorii americani si agentii FBI au inaintat Curtii Federale de Justitie din Manhattan cazul lui Evgheny Buryakov, un cetatean rus suspectat ca ar fi agent secret al Moscovei.

Buryakov este acuzat ca, sub acoperirea de bancher stabilit la New York, organizase o adevarata retea de spionaj economic, tintind in special sectorul energetic din Statele Unite, relateaza Reuters.

Un trio formidabil

In 2013, anchetatorii de la FBI au reusit sa inregistreze mai multe convorbiri intre Buryakov si diversi acoliti, avand sansa sa inregistreze inclusiv discutii intre oficialii SVR (serviciul de informatii externe al Rusiei- n.r.) in care se fac referiri la calitatea de agent al falsului bancher.

Buryakov a fost retinut in ianuarie 2015, pe langa el FBI depistand si un alt agent rus sub acoperire.

In inregistrari, acesta din urma poate fi auzit cum se plange ca munca este "mai putin solicitanta decat actiunea din filmele cu James Bond".

Procesul lui Buryakov si a altor doi rusi acuzati de spionaj, Igor Sporyshev si Victor Podobny (agentul nesatisfacut), va incepe pe 4 aprilie, probele la dosar fiind deja depuse de catre procurorii americani.

Anchetatorii din Statele Unite sustin ca trioul aduna informatii economice in favoarea Moscovei, inclusiv unele legate de regimul de sanctiuni impus Rusiei dupa declansarea crizei din Ucraina, dar, in acelasi timp, incerca sa constituie si o retea de spionaj mai larga pe teritoriul american.

Buryakov era reprezentantul bancii de stat Vnesheconombank si a ales sa pledeze nevinovat. Ceilalti doi agenti rusi din dosar vor fi judecati in stare de libertate, avand statut de diplomati in cadrul misiunii Rusiei la ONU.

Bani si cadouri

FBI a intrat pe fir inca din 2012, cand a trimis un agent sub acoperirea de analist al unei firme din sectorul energetic sa se intalneasca cu Sporyshev.

Timp de doi ani, agentul FBI si spionul rus au intretinut discutii pe subiecte legate de evolutia sectorului energetic, politica si economie, Sporyshev oferind intotdeauna bani si cadouri pentru rapoartele primite.

In 2013, agentul FBI i-a inmanat lui Spotyshev o serie de analize false cu date referitoare la productia de energie din SUA, spionul rus avand timp sa le studieze in amanunt.

In acelasi timp, agentul american a putut sa plaseze diverse dispozitive de inregistrare, astfel fiind dezvaluita reteaua de spioni rusi din New York.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spioni rusi SUA, #retea spionaj Rusia, #spionaj economic , #Rusia