Canadienii, socati de ce-au gasit in Ucraina: E razboi total! Conventional, hibrid, cibernetic, super-toxic

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 18:18
12261 citiri
Canadienii, socati de ce-au gasit in Ucraina: E razboi total! Conventional, hibrid, cibernetic, super-toxic
Foto:Archives of conflict

Militarii canadieni din fortele NATO care se ocupa de antrenarea trupelor din Ucraina se arata inspaimantati de modul in care se desfasoara razboiul din regiunile separatiste de la granita cu Rusia.

"Trebuie sa o luam de la capat si sa regandim doctrina si strategia noastra militara", explica un ofiter canadian, care adauga ca nici in cei 10 ani petrecuti pe frontul din Afganistan nu s-a confruntat cu asemenea grozavii, potrivit The Globe and Mail.

Razboi total

Desi se afla la 1.200 de kilometri distanta de linia frontului din estul Ucrainei, militarii canadieni au fost socati de ce-au gasit in tara sfasiata de razboi.

In primul rand, separatistii din Lugansk si Donetk beneficiaza de armament si tehnica de lupta moderna din Rusia.

Marturiile soldatilor ucraineni arata ca separatistii combina armamentul rusesc de ultima ora cu atacurile cibernetice, propaganda masiva si tehnici de lupta conventionale si neconventionale intr-un conflict super-toxic intretinut in regiune.

"Exista foarte mult armament rusesc de generatie noua in zona de conflict", a precizat un Lt.-Col. Jason Guiney, comandantul canadienilor, referindu-se inclusiv la blindate care au capacitatea sa respinga proiectile antitanc.

"Am descoperit ca ucrainenii au de infruntat atacuri cibernetice; razboi electronic, cum ar fi bruiajul; au de a face cu drone, care sunt folosite de separatisti pentru a executa lovituri precise de artilerie", a precizat colonelul.

Canada asigura la fiecare 5 luni cate o noua serie de 200 de instructori militari, care au sarcina de a invata trupele armatei ucrainene diverse tehnici de lupta, de dezamorsare a bombelor sau procedee de prim-ajutor si tratament acordate pe campul de lupta.

Insa, in multe cazuri, militarii canadieni s-au trezit pusi in postura de elevi silitori, care iau de zor notite asupra unor metode neconventionale de lupta pe care separatistii pro-rusi din estul Ucrainei le aplica in cadrul acestui conflict.

#razbioi civil Ucraina, #armament rusesc Ucraina, #tehnici lupta separatisti , #Rusia