Casa Alba cere sefilor de companii americane sa nu participe la un forum economic organizat de Rusia

Joi, 01 Mai 2014, ora 11:14
1361 citiri
Casa Alba cere sefilor de companii americane sa nu participe la un forum economic organizat de Rusia

Casa Alba cere sefilor de companii sa nu participe la Forumul Economic International care va fi organizat de Rusia pe 22-24 mai la Sankt Petersburg, "intrucat ar transmite un semnal gresit, avand in vedere comportamentul Rusiei" fata de Ucraina, scrie Financial Times.

Oficiali ai Casei Albe au telefonat directorilor de companii americane pentru a le transmite ca presedintele SUA, Barack Obama, le cere sa nu participe la eveniment, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru publicatia britanica, conform Mediafax.

Forumul anual este strans legat de guvernul Rusiei: site-ul afiseaza o poza a presedintelui rus Vladimir Putin si noteaza ca evenimentul se desfasoara "sub auspiciile" acestuia.

Oficiali ai Statelor Unite nu vor participa la forum

Oficiali ai Statelor Unite nu vor participa la forum, a declarat Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala al Casei Albe, citat de Financial Times.

"Companiile vor trebui sa ia propriile decizii, dar consideram ca prezenta unor membri importanti din conducerea unor companii la astfel de evenimente, unde sa apara impreuna cu oficiali guvernamentali rusi, ar transmite un semnal inadecvat, avand in vedere comportamentul Rusiei", a spus Hayden.

Unii directori americani au renuntat, deja, sa participe. Citigroup a informat, saptamana trecuta, ca directorul general al grupului, Mike Corbat, nu va participa, iar surse apropiate situatiei au declarat ca directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, va renunta de asemenea sa participe, urmand ca banca sa fie reprezentata de membrii mai putin importanti ai conducerii.

Casa Alba vrea sa impiedice o noua victorie de propaganda a lui Putin, precum cele inregistrate in urma vizitelor sefilor companiilor Siemens si Royal Dutch Shell, dupa anexarea Crimeei, criticata dur de UE si SUA.

Mai multi sefi de companii americane sunt inca trecuti in programul de conferinte al forumului, inclusiv directorul general al producatorului de aluminiu Alcoa, directorul financiar al Boeing, Dennis Muilenburg, precum si presedintele grupului Caterpillar, Donald Umpleby.

#casa alba, #rusia sua, #companii forum economic , #Rusia