Ce vrea Putin: Rusia - putere mondiala prin ea insasi

Vineri, 08 August 2014, ora 12:31
3476 citiri
Ce vrea Putin: Rusia - putere mondiala prin ea insasi
Sursa foto: RusslandJournal

"Izolare", "consolidare" si "incredere in sine" sunt printre cele mai folosite expresii de catre politicienii si oamenii de afaceri din Moscova. Rusia se pregateste sa faca fata sanctiunilor internationale impuse de Occident dupa anexarea Crimeei si ajutorul acordat rebelilor ucraineni. Tara va trece printr-o perioada lunga de antagonism diplomatic si dificultati economice.

Procesul pare sa fie accelerat. Pe 6 august, Kremlinul a raspuns presiunilor occidentale anuntand interdictii privind importul de produse agro-alimentare din tarile care au impus sanctiuni Rusiei. Tensiunea din estul Ucrainei creste. Fortele ucrainene au incercuit bastionul rebelilor de la Donetk. In cazul in care va fi cucerit de Kiev, insurgentii pro-rusi isi vor pierde forta, apreciaza The Economist.

Presedintele Putin ar putea fi tentat sa trimita trupe rusesti in Ucraina sub pretextul unei operatiuni "umanitare". Potrivit NATO, 20.000 de soldati rusi sunt concentrati la frontiera dintre cele doua state. Armata rusa desfasoara exercitii cu avioane de vanatoare si bombardament, folosind munitie de razboi - acel tip de manevre care au precedat invazii anterioare.

Prin cresterea sprijinului acordat rebelilor din Ucraina dupa incidentul de luna trecuta in care a fost implicat zborul MH17, Putin demonstreaza ca apreciaza mai mult destinul istoric al Rusiei, decat bunastarea economica si reputatia tarii sale la nivel mondial. Este pe cale sa faca un pariu riscant, prin care contesta ordinea stabilita dupa razboiul rece, ceea ce va aduce o scadere a nivelului de trai.

Este o greseala ca Putin sa fie considerat "mercantil", a spus un deputat pro-Kremlin din partidul Rusia Unita. Mai degraba, este o "figura istorica" care vrea sa faca din Rusia un centru al puterii mondiale. Putin a declarat in consiliul de securitate al Rusiei, luna trecuta, ca "Rusia nu face parte, din fericire, din nicio alianta", ceea ce el considera ca fiind o "garantie a suveranitatii noastre".

Noul antagonism dintre Rusia si Occident nu va mai fi o lupta intre superputeri; Rusia de astazi nu are o ideologie care sa poata castiga sustinatori dincolo de frontierele sale. Intr-un interviu acordat luna trecuta revistei The Economist de presedintele Americii, acesta a declarat ca provocarile Rusiei sunt "doar regionale".

Rusia vrea sa inlocuiasca importurile cu propriile produse

Kremlinul sustine cu mandrie ca poate inlocui bunurile si serviciile importate din vest cu produse locale, mai ales pe cele high-tech din industria armamentului. Substituirea importurilor ar putea fi sustinuta daca producatorii locali vor lucra la aproape intreaga lor capacitate si daca vor fi facute noi investitii, insa fondurile nu vor fi suficiente, ca urmare a faptului ca finantarile externe se reduc foarte mult.

Rusia are fonduri suverane de 173 de miliarde de dolari constituite din vanzarile de petrol, insa acestea vor fi cheltuite pentru sustinerea rublei si plata datoriilor bancilor de stat si a firmelor. "Nu ne va ucide, dar ne va crea probleme", a mai spus deputatul din partidul Rusia Unita.

Putin va aduce rezervele financiare ale tarii la limita daca vrea sa-si indeplineasca promisiunile privind cheltuielile sociale facute la alegerile din mai 2012. (In acel moment, Rusia estima o crestere a PIB-ului de 5% pe an; FMI prognozeaza acum o crestere de numai 0,2% pentru 2014). Putin a propus deja introducerea unei noi taxe pentru a umple gaurile din bugetele regionale. Guvernul a anuntat, de asemenea, ca va retrage contributiile din bugetul federal la fondurile de pensii private, masura caracterizata de un oficial dintr-un minister ca fiind o "rusine". Acesta a fost demis a doua zi.

Astfel de probleme nu l-au afectat, inca, pe presedintele Putin. Mai mult, popularitatea lui a ajuns la un nivel care nu a mai fost atins niciodata, serviciile sale de propaganda demonstrandu-si eficienta. Un sondaj realizat de Levada Centre arata ca, pentru 74% dintre rusi, America are o imagine negativa la cel mai ridicat nivel din istoria Rusiei post-sovietice. Confruntarea cu Occidentul in Ucraina a permis o "puternica descarcare de frustrare", aparuta de-a lungul anilor trecuti de la colapsul sovietic, a spus Lev Gudkov, directorul Levada Centre. Si pentru ca acum stie ca pozitia sa fata de Occident este sustinuta, Putin pare gata sa ridice miza din nou.

#rusia putin, #politica rusia, #rusia nato, #putin nato , #Rusia