Cea mai mare banca din Rusia nu mai acorda credite in valuta persoanelor fizice

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:32
1421 citiri
Cea mai mare banca din Rusia nu mai acorda credite in valuta persoanelor fizice

Cel mai mare grup bancar din Rusia, Sberbank, a suspendat temporar acordarea de imprumuturi in valuta persoanelor fizice dar expertii sustin ca celelalte banci rusesti nu vor adopta decizii similare, transmite site-ul rt.com.

Institutiile de creditare din Rusia nu sunt pe punctul de a suspenda acordarea de imprumuturi in valuta persoanelor fizice deoarece tocmai au simplificat operatiunile de creditare, apreciaza expertii, care adauga ca decizia Sberbank are mai mult caracter politic.

Banca sustine ca decizia de a acorda doar credite in ruble este menita 'sa optimizeze structura actualului sau portofoliu si evolutia sa stabila in viitor, in cazul unor fluctuatii ale cursului de schimb'.

In 2013, Sberbank acordat imprumuturi in valuta de 50 milioane de dolari, reprezentand 0,07% din totalul creditelor acordate, a caror valoare se ridica la 68 miliarde de dolari. 90% din imprumuturile in valuta au fost pentru consum, 9% au fost credite ipotecare si 1% pentru achizitionarea de vehicule.

Adjunctul presedintelui Bancii Rusiei, Alexey Simanovsky, a dat asigurari ca bancile din Rusia nu vor opri creditarea in valuta.

"Decizia Sberbank este una normala deoarece tinde spre simplificare: cauta sa scape de produsele care nu genereaza venituri", a explicat Igor Bulantsev, presedintele Nordea Bank. Acesta a adaugat ca multe banci rusesti isi orienteaza deja activitatile si isi simplifica operatiunile de creditare.

Totusi, Bulantsev a dat asigurari ca Nordea Bank nu va renunta la acordarea de imprumuturi in valuta.

In 2012, grupul rus Sberbank a platit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac OVAG, exceptand insa subsidiara din Romania. Tot in 2012, Sberbank a achizitionat Denizbank, divizia din Turcia a bancii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).

#banca rusia, #credite valuta persoane fizice, #institutii de credit Rusia , #Rusia