Cel mai bogat om din Rusia: Criza nu s-a terminat

Sambata, 16 Mai 2009, ora 17:01
1826 citiri
Cel mai bogat om din Rusia: Criza nu s-a terminat

Rusia ar putea sa se confrunte cu inca un val de criza economica, a spus vineri miliardarul Mihail Prohorov, dar acest lucru nu il va descuraja pe cel mai bogat om din tara sa isi extinda interesele in electricitate si aur, relateaza Reuters.

Prohorov, care a castigat miliarde de dolari vanzand active inainte ca piata sa scada, a spus ca structura economiei Rusiei a generat automat o inflatie de cel putin 8% si ca guvernul ia masurile adecvate pentru combaterea crizei.

"Daca acceptam faptul ca traim intr-un context exceptional, atunci putem alege prioritatile care vor dauna altcuiva", a spus Prohorov, adaugand ca "un baiat care joaca sah este de obicei un alergator slab".

Consumatorii din Rusia, unde somajul s-a accentuat la un maxim al ultimilor opt ani, de 10%, si-au redus cheltuielile, in contextul in care economia, candva in crestere exploziva, a intrat in prima recesiune din ultimii zece ani.

Intrebat daca in Rusia va persista criza, Prohorov s-a referit la pictorul din secolul al XIX-lea, Ivan Aivazovski, nascut in Crimeea, si a spus ca "daca va place tabloul 'Al noualea val', atunci puteti sa il puneti pe perete si sa va uitati la el cat e ziua de lunga".

"Concedierile sunt inevitabile, dar este important ca oamenii disponibilizati sa aiba sansa de a se recalifica si de a se angaja din nou", a declarat investitorul in varsta de 43 de ani din sectorul bancar si minier.

Omul de afaceri a vorbit cu reporterii din regiunea Lipetsk, la circa 370 de kilometri sud de Moscova, unde compania de utilitati TGK-4, detinuta in proportie de 50% de Prohorov, a lansat o fabrica noua.

Prohorov, al carui vehicul de investitii Onexim a preluat anul trecut detinerea de la TGK-4, a spus ca intentioneaza sa isi extinda investitiile din sectorul rus al energiei electrice, dar nu a dat detalii suplimentare.

Prohorov a fost considerat cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 9,5 miliarde dolari, de editia ruseasca din mai a revistei Forbes.

"Acest lucru nu inseamna nimic pentru mine", a spus Prohorov, adaugand ca nu este de acord cu evaluarea averii sale. 

#bogat, # om, # rusia, # criza , #Rusia