China si Rusia, gata sa puna bazele unei aliante militare de Ziua Victoriei

Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34
3920 citiri
China si Rusia, gata sa puna bazele unei aliante militare de Ziua Victoriei
Foto: Defence Russia

Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.

Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.

Parada de forte

Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.

Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.

Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.

Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.

Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.

In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.

Desi oficialul de la Beijing a negat faptul ca exercitiul ar avea ca tema un scenariu de conflict armat, cei mai multi analisti militari vad in acesta transformarea pe fata a relatiei ruso-chineze intr-o alianta strategica.

"Desi ar fi prematur sa spunem ca extinderea legaturilor are ca scop contracararea rolului aliantei americano-japoneze, cooperarea militara este necesara pentru dezvoltarea unui parteneriat total", considera Li Lifan, profesor universitar din Shanghai.

In jurul cozii

Intr-un limbaj mai diplomatic, generalul in rezerva Xu Guangyu sustine ca cele doua puteri nu intentioneaza sa stabileasca o alianta militara, ci mai degraba un "parteneriat multilateral strategic", cu implicatii politice, economice, diplomatice si de securitate.

"Cumpararea de armament din Rusia si desfasurarea exercitiului din Mediterana arata ca cele doua tari iau masuri pentru implementarea unui astfel de parteneriat strategic.

Tarile occidentale vor trebui sa se obisnuiasca cu o cooperare militara intensa intre Beijing si Moscova", sustine generalul Xu.

Luna trecuta, seful companiei de armament Rosoboronexport, Anatoli Isaikin, a confirmat faptul ca Beijingul a achizitionat sistemul de aparare aeriana S-400 dezvoltat de rusi.

"Rusia are nevoie de valuta, dupa aplicarea sanctiunilor economice pentru conflictul din Ucraina, iar China spera sa obtina arme de ultima generatie, care sa-i confirme statutul de putere mondiala", adauga analistul Ni Lexiong.

Dublu scop

Da Zhigang, expert in relatii internationale al Academiei din Heilongjiang, vede in vizita presedintelui Chinei la Moscova nu doar o deschidere mai mare in relatiile dintre cele doua tari, ci si o modalitate de a pune bazele cooperarii economice in viitoarea alianta.

"Este o vizita care ar putea accelera dezvoltarea in Asia si Europa prin proiectul de dezvoltare a infrastructurii initiat de China", arata profesorul Da.

#alianta militara Rusia China, #exercitiu naval comun Rusia China, #comert arme Rusia China, #vizita Moscova presedinte China , #Rusia