Compania de cai ferate din Rusia are contracte costisitoare cu companii private secrete - Investigatie Reuters

Sambata, 24 Mai 2014, ora 13:30
2477 citiri
Compania de cai ferate din Rusia are contracte costisitoare cu companii private secrete - Investigatie Reuters
Sursa foto: Reuters

In cea mai mare tara din lume, caile ferate sunt inca o metoda de imbogatire. Cu aproape un miliard de pasageri anual si cu vanzari de 42 de miliarde de dolari pe an, compania de cai ferate din Rusia, detinuta de stat, este o oportunitate uriasa.

La conducerea acesteia este Vladimir Yakunin, vechi prieten al presedintelui Vladimir Putin. El conduce o companie care emite obligatiuni pentru investitii majore si are un plan costisitor de extindere a retelei de mare viteza. Din orice punct de vedere, compania este un standard al corporatiilor uriase, apreciaza Reuters.

Dar o ancheta Reuters a dezvaluit o alta fata a companiei de stat: sub conducerea lui Yakunin, a platit miliarde de dolari contractorilor privati care au proprietari bine ascunsi, care rarerori trec pe la birourile centrale trecute in actele acestora.

Companii rivale participa impreuna la licitatii si castiga sute de milioane de dolari

O alta ancheta a Reuters, despre licitatiile organizate de compania cailor ferate, a identificat contracte, valorand sute de milioane de dolari, castigate de companii aparent rivale.

In 43 de licitatii organizate intre 2010 si 2013, valorand 340 de milioane de dolari, de exemplu, doua companii s-au numarat printre participantii la aceste licitatii. Aceste doua firme au fost infiintate in aceeasi zi, de aceeasi persoana, care reprezinta proprietarii anonimi.

Aceste companii au deschis conturi la aceeasi banca in aceeasi zi si au declarat acelasi numar de angajati pentru doi ani la rand. La o licitatie, cele doua companii au depus fiecare cate o oferta intr-un interval de un minut. Si in octombrie anul trecut, dupa ce Reuters a intrebat prima oara despre aceste companii, ambele si-au inregistrat paginile de internet in aceeasi zi.

Rusul Sergei Lesnichiy a declarat ca Ruters ar fi identificat o incercare de manipulare a licitatiilor organanizate de stat, cu o posibila majorare a costurilor in defavoarea Cailor Ferate Rusesti.

Lesnichiy, directorul Centrul de Investigari Financiare, o comisie de experti a statului, a spus ca astfel de efecte, daca sunt confirmate si daca de acestea au beneficiat persoane din interiorul companiei de cai ferate, are putea fi o ilegalitate conform legilor Rusiei. Insa el a precizat ca, in conformitate cu legislatia ruseasca, nu este ilegal ca doua companii care au legaturi directe sa participe la o licitatie organizata de stat.

#lictatii rusia, #ancheta licitatii, #rusia cai ferate, #putin cai ferate , #Rusia