Congresul american condamna oficial "agresiunea" rusa din Ucraina

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 10:45
1066 citiri
Congresul american condamna oficial "agresiunea" rusa din Ucraina

Cele doua camere ale Congresului american au adoptat marti texte care condamna interventia rusa in Ucraina, un gest simbolic, dar puternic, cu o zi inainte de vizita premierului ucrainean, Viktor Iateniuk, la Washington, transmite AFP.

Camera Reprezentantilor a aprobat aproape in unanimitate (402 voturi pentru, sapte impotriva) o rezolutie care condamna 'incalcarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre fortele militare ale Federatiei Ruse'.

Documentul, fara caracter obligatoriu, solicita executivului american 'sa impuna sanctiuni de vize, financiare, comerciale si de alta natura demnitarilor cu rang inalt ai Federatiei Ruse, bancilor si organizatiilor comerciale controlate de stat, precum si altor agentii de stat'.

Senatul a aprobat o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'

La randul sau, Camera superioara a Congresului - Senatul - a aprobat prin consens o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'.

Aceste masuri simbolice preced votul asteptat privind ajutorul economic promis Ucrainei de Statele Unite, constituit din garantii in valoare de un miliard de dolari.

Procesul parlamentar american impune ca fiecare din cele doua camere sa se pronunte, dupa cum s-a intamplat saptamana trecuta in Senat si in Camera Reprezentantilor.

Senatul va examina initiativa miercuri in Comisia pentru relatii externe, a facut cunoscut marti presedintele acesteia, Robert Mendez.

Pe de alta parte, senatorul republican John Barrasso a anuntat marti ca va depune un amendament pentru a incuraja exporturile de gaze naturale americane catre Ucraina cu scopul de a reduce dependenta Kievului de Rusia.

#sua ucraina, #sua rezolutie, #SUA Rusia, #ucraina rusia , #Rusia