Cum isi protejeaza bogatii Rusiei averile de Vladimir Putin

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 16:40
2511 citiri
Cum isi protejeaza bogatii Rusiei averile de Vladimir Putin

Cei mai bogati 20 de oameni din Rusia, cu o avere insumata de 227 miliarde de dolari, isi protejeaza averile de Vladimir Putin.

Bogatii Rusiei isi controleaza o parte insemnata a activelor prin intermediul unor companii holding inregistrate in afara tarii, pentru a-si proteja afacerile de stat, dar si de rivali, potrivit Bloomberg.

"Entitatile offshore sunt principalele instrumente ale oamenilor de afaceri rusi pentru protejarea activelor de autoritati si rivali", a declarat Valeri Tutikhin, avocat la firma John Tiner & Partners, din Geneva, specializata in administrarea averii.

Cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul averii sale de 20 de miliarde de dolari unei companii holding din Insulele Virgine Britanice, aflata la o distanta de circa 9.000 de kilometri de Moscova.

Compania, USM Holdings, controleaza cel mai valoros activ al miliardarului, Metalloinvest Holding Co, lider in privinta productiei de minereu de fier in Rusia. Controlul este exercitat prin intermediul a doua subsidiare din Cipru, USM Steel & Mining Group Ltd si USM Investments Ltd, potrivit raportului anual al Metalloinvest.

Miliardarii rusi, multi cu averi acumulate in perioada foarte volatila care a urmat caderii comunismului, se folosesc de entitati straine pentru a-si administra, pastra si ascunde averea. Aceste practici au atras si nemultumirea presedintelui Vladimir Putin.

Un alt important om de afaceri rus, Viktor Vekselberg, administreaza cea mai mare parte a averii sale de 14,8 miliarde de dolari prin Renova Holdings, inregistrat in Bahamas. Printre activele companiei se afla si o participatie de 7% la United Co Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume.

Vladimir Lisin detine prin intermediul unui holding din Cipru, Fletcher Group Holdings, 85% din OAO Novolipetsk Steel, cel mai valorors producator de otel din Rusia. Mikhail Fridman isi controleaza activele din sectoarele bancar, telecom si retail prin intermediul Alfa Group, cu sediul la Moscova, dar detinut de CTF Holdings, cu sediul in Gibraltar.

Putin a promis ca va aduce inapoi in Rusia o parte din bani si a avertizat cu impunerea de taxe asupra averilor dobandite in anii '90 la preturi incorecte. Anul trecut, presedintele a preluat controlul unui serviciu federal care are ca scop combaterea spalarii banilor. Parlamentul rus a introdus o serie de amendamente pentru a intari controlul asupra tranzactiilor financiare ale companiilor.

Miliardarii rusi infiinteaza companii in Insulele Virgine Britanice datorita regimului legislativ mai favorabil decat cel din Rusia, in timp ce entitatile din Cipru le permit sa profite de taxele mai reduse, in baza unui acord de evitare a dublei taxari, incheiat de Rusia cu Cipru in 1998.

Cipru limiteaza la 5% taxarea dividendelor platite din Rusia si permite transferuri de bani fara taxe catre Insulele Virgine Britanice, afirma avocati de la firme specializate in astfel de servicii pentru companii.

#Putin miliardari Rusia, #Putin averi milionari, #miliardari rusi , #Rusia