Diplomatia este ineficienta. Ucraina are nevoie de arme!

Joi, 19 Februarie 2015, ora 16:15
4219 citiri
Diplomatia este ineficienta. Ucraina are nevoie de arme!
Foto: The Moscow Times

Impasul in care se afla negocierile de pace dintre puterile occidentale si Ucraina pe de-o parte si gruparile sustinute de Rusia din Luhansk si Donetk pe de alta parte a dus la ideea generala ca n-ar exista o solutie militara pentru conflictul ruso-ucrainean.

Intreaga diplomatie occidentala marseaza insistent pe negocierilor dintre cele doua tabere, ca unica varianta pentru restabilirea pacii in estul Ucrainei.

Dar recenta incalcare a acordului de incetare a focului semnat saptamana trecuta la Minsk si evacuarea trupelor ucrainene din Debalteve arata ca este timpul ca Vestul sa schimbe foaia, pentru a bloca orice interventie militara fatisa sau obscura a Moscovei, sustine fostul premier al Suediei Carl Bildt, intr-un editorial din Project Syndicate.

Carl Bildt este fost premier al Suediei, fost ministru de Externe al tarii sale si fost atasat special al UE si ONU in zonele de conflict din fosta Iugoslavie si Balcani.

Europa se opune inarmarii

Acesta sustine ca trei grupuri diferite de analiza din Washington au ajuns la concluzia ca Ucraina are nevoie urgenta de sprijin militar din partea Statelor Unite.

Pe langa echipamentele neletale - drone, HumVee-uri blindate si echipament medical -, armata Ucrainei are insa nevoie si de asistenta militara si echipamente defensive letale, fie macar si proiectile usoare antitanc.

Guvernele europene par sa nu impartaseasca aceeasi viziune si insista in continuare pe solutionarea conflictului pe cale diplomatica.

Desigur, din perspectiva Kievului, o confruntare directa cu Rusia nu este o optiune viabila.

Anul trecut, cand rebelii din Donbas pareau sa cedeze sub presiunea armatei ucrainene, trupele infiltrate in regiune de catre Moscova au destabilizat rapid ceea ce parea sa se transforme intr-o victorie a Ucrainei.

Miscarea exemplifica si modul in care Rusia se angajeaza sa faca orice efort pentru a preveni o infrangere a separatistilor pe care i-a incitat si echipat pentru a intra in lupta.

In cazul de fata, Moscova se arata dispusa sa-si sacrifice treptat personalul din trupele militare active, pentru a mentine o enclava rusa in estul Ucrainei.

Tinand cont de aceasta, sansele ucrainenilor de a recapata controlul asupra regiunii sunt atat de reduse, incat o ofensiva militara din partea Kievului in acest moment ar fi cea mai mare eroare tactica, crede Bildt.

Diplomatia pare sa nu dea rezultate

Viitorul Ucrainei pare incert, daca privesti din perspectiva rebelilor prorusi.

Dincolo de livrarile constante de armament si de infiltrarea trupelor speciale in cele doua republici separatiste, Rusia a initiat si un program de antrenament al rebelilor sustinut cu ajutorul unor "voluntari".

Totul pentru o ofensiva care ar urma sa stabilesca conturul teritorial al Republicii Novorosia, unul care sa se extinda din cele doua zone din estul Ucrainei pana la Odessa, ocupand toata coasta Marii Negre.

Iar sperantele unora dintre separatisti includ si un mars triumfal prin centrul Kievului.

Pentru a preveni un astfel de scenariu, Occidentul trebuie sa mentina un dialog robust cu Kremlinul, la fel cum sanctiunile economice vor trebui accentuate, pentru a arata ca Rusia trebuie sa plateasca un pret pentru continuarea agresiunilor.

Dar increderea exclusiva in dialogul diplomatic si mentinerea sanctiunilor pentru obtinerea pacii reprezinta cel mult un exces de optimism, crede suedezul.

Ucraina are nevoie de ajutor

O masura adecvata ar fi consolidarea Ucrainei in orice privinta. Iar acest proiect are nevoie atat de dialog diplomatic si suport politic, cat si de sustinerea reformelor, eliminarea coruptiei si stimularea cresterii economice.

Intelegerea recenta semnata de oficialii de la Kiev cu FMI isi va pune amprenta pe continuarea imediata a acestui proces de consolidare, asa cum acordul cu UE pentru trecerea la o piata libera de schimb se va dovedi crucial in transformarea pe termen lung a tarii.

Efortul de consolidare a statului ucrainean ar putea sa bata insa pasul pe loc, daca rebelii se vor vedea la controlul regiunii Donbas si a coastei ucrainene a Marii Negre.

Partenerii externi ai Ucrainei trebuie de asemenea sa contribuie la intarirea capacitatii defensive a tarii.

Daca rebelii prorusi sunt in stare sa identifice vulnerabilitatile sistemului defensiv ucrainean, nimic nu-i va opri sa declanseze o ofensiva pe scara larga.

Iar din acel moment o solutie de pace oferita de dialogul politic si diplomatic este aproape imposibila.

Expertii in securitate ar trebui sa identifice rapid necesarul de tehnica militara pentru consolidarea fortei defensive din Ucraina, crede fostul premier suedez.

Recenta solicitare de tehnica militara neletala venita de la presedintele ucrainean Petro Porosenko in cadrul Conferintei pe teme de Securitate de la Munchen ar putea sa stabileasca mai clar care sunt problemele armatei ucrainene.

Cancelarul Angela Merkel si alti lideri europeni si-au facut clara pozitia mentionand ca nu exista o solutie militara pentru conflictul din Ucraina.

Dar, dupa un an de discutii sterile si acorduri incalcate, pare sa fie la fel de clar ca nici dialogul diplomatic nu va rezolva integral criza ucraineana.

Numai diminuand pericolul reprezentat de separatisti si "sponsorii" lor de la Moscova se poate spera macar la obtinerea unei solutii politice de lunga durata in zona, sustine suedezul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ucraina razboi Rusia, #livrare armament Ucraina, #solutie pace Ucraina, #ajutor militar Ucraina , #Rusia