Dupa vinuri, Rusia interzice si importul carnii de porc din R. Moldova

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:20
1740 citiri
Dupa vinuri, Rusia interzice si importul carnii de porc din R. Moldova

Rusia a interzis importul produselor de carne de porc din Republica Moldova, a anuntat purtatorul de cuvant al serviciului federal rus pentru siguranta agroalimentara Rosselhoznadzor, Aleksei Alekseinko, dupa ce Moscova a invocat nerespectarea cerintelor Uniunii Vamale si ale Moscovei in domeniu.

Purtatorul de cuvant al Rosselhoznadzor a declarat ca interdictia intra in vigoare incepand de marti si a fost aplicata dupa ce o companie din R. Moldova a trimis in Rusia carne care provenea, de fapt, din Germania, relateaza Europa Libera, in pagina online.

Rusia a impus in ianuarie un embargo asupra carnii de porc din UE, dupa descoperirea unor cazuri de pesta porcina in Lituania si Polonia. Interdictia aplicata de Moscova a afectat mai multe tari europene, in special Germania, Danemarca, Olanda, care asigurau un sfert din exporturile de produse porcine pe piata rusa, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde anual.

O delegatie de la Chisinau s-a aflat luni la Moscova pentru discutii cu partea rusa pe tema importului de produse de carne.

Rusia a interzis recent si importul de vinuri din Republica Moldova. Embargoul asupra produselor din carne de porc intervine in momentul in care R. Moldova se pregateste de semnarea Acordului de Asociere cu UE.

De altfel, Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste sanctiunile comerciale ca un intrument de presiune asupra fostelor republici sovietice, in contextul apropierii de UE.

Pe langa Republica Moldova, Georgia si tarile baltice sunt in acest moment vizate de un embargo al Rusiei. In plus, Moscova a anuntat luni ca a suspendat partial importul de produse lactate din Ucraina, in plina criza intre cele doua tari dupa anexarea peninsulei Crimeea.

#import carne porc Moldova, #import Rusia carne porc, #import carne Rusia , #Rusia