E care pe care! Rusia si Belarusul au propriul scut antiaerian in coasta statelor NATO

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:25
6381 citiri
E care pe care! Rusia si Belarusul au propriul scut antiaerian in coasta statelor NATO
Foto: Wikimedia

Moscova si Minskul au incheiat prima etapa a programului de creare a sistemului defensiv aerian comun din regiunea est-europeana, a anuntat comandantul Fortelor Aerospatiale din Rusia, locotenent-generalul Pavel Kurachenko.

"Acordul de implementare a fost incheiat si de acum urmeaza sa ne concentram pe misiunile de aparare a spatiului aerian si pregatirea comuna a fortelor noastre militare", a punctat oficialul rus, citat de agentia TASS.

Generalul rus a amintit ca proiectul comun al celor doua state a fost semnat si ratificat inca din 2009.

La comanda sistemului defensiv a fost instalat generalul Oleg Dvigalev, comandantul fortelor aeriene din Belarus.

Ministerele Apararii din cele doua tari au incheiat protocolul prin care stabilesc detaliile privind modul de administrare a scutului antiaerian si privind instruirea militarilor inclusi in acest program.

Belarusul este un aliat strategic al Moscovei, tara fiind plasata intre Polonia si Lituania, doua state NATO din regiunea Marii Baltice care manifesta o ingrijorare crescanda fata de o eventuala agresiune a Rusiei in regiune.

Un acord similar a fost semnat in 2013 intre Rusia si Kazahstan, iar Pavel Kurachenko a anuntat ca alte doua state: Kirghistan si Tadjikistan au fost invitate sa creeze un scut aerian in comun cu Moscova.

Din fostele state comuniste din Europa de Est, devenite membre NATO, Romania are un scut antiracheta instalat la Deveselu de catre armata americana, iar Polonia urmeaza sa beneficieze de un sistem antiaerian similar in urmatorii 3 ani.

#scut antiracheta Rusia Belarus, #programe militare Rusia, #amenintare Rusia NATO, #aliati Rusia , #Rusia