Economia Rusiei, o noua victima a crizei

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 17:10
2657 citiri
Economia Rusiei, o noua victima a crizei

conomia Rusiei a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai lenta crestere dupa 2010, cand a inceput redresarea dupa criza financiara mondiala, din cauza impactului secetei si a avansului poticnit al economiei globale, care a redus cererea de resurse naturale, relateaza Bloomberg.

PIB-ul Rusiei a urcat cu 2,9% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor biroului de statistica din aceasta tara, cresterea fiind peste cea de 2,8% anticipata de analisti.

Economia a avansat cu 4,9% in primul trimestru si cu 4% in cel de-al doilea. Ministerul Dezvoltarii Economice anticipeaza pentru acest an un avans al PIB de 3,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mic fata de 2011.

Incetinirea economiei reprezinta o problema pentru presedintele Vladimir Putin, care a revenit in luna mai pentru un al treilea mandat la Kremlin cu promisiunea de a crea milioane de locuri de munca si de crestere a investitiilor.

Seceta a distrus in acest an culturile din sudul si centrul Rusiei, iar criza din Europa a redus cererea de petrol, gaze si metale.

"Anticipam ca incetinirea va continua, cresterea va depinde de consum, cu conditia sa nu apara socuri externe", a declarat Dmitri Polevoi, economis sef la ING Groep in Moscova.

Rusia, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a recoltat in acest an o cantitate de cereale cu 24% mai mica fata de anul trecut.

#economie rusia, #crestere economica Rusia, #criza economica rusia , #Rusia