Economia Rusiei schimba macazul? Banca Mondiala prognozeaza cresteri

Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:22
2740 citiri
Economia Rusiei schimba macazul? Banca Mondiala prognozeaza cresteri
Foto: Diplomatic Corporate Services

Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca economia Rusiei isi revine mai repede decat se asteptau initial.

Conform estimarilor lor, anul 2015 va fi marcat de o contractie de 2,7%, dar, de anul viitor, economia rusa poate inregistra o crestere de 0,7 procente.

Lovita de prabusirea pietei petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia pare sa fi depasit perioada de criza. Prognoza anterioara indica o contractie de 3,8% in 2015 si 0,3% pentru anul urmator, transmite The Telegraph.

Circumstante favorabile

"Revizuirea prognozei se datoreaza stabilizarii pretului petrolului din ultimele doua luni care a sustinut cursul de schimb al rublei si a dus la o reducere a inflatiei", explica Brigit Hansl, economist-sef pentru Rusia al Bancii Mondiale.

In opinia sa, seria de circumstante favorabile ar trebui sa permita oficialilor din banca centrala a Rusiei sa opereze o serie de politici monetare cu impact rapid in economia tarii.

"Bancii centrale a Rusiei ii va fi mai usor sa impuna un ritm rapid in programul de relaxare monetara pentru acest an. Ca urmare a acestui fapt, costurile imprumuturilor se vor reduce, incurajand acordarea de credite firmelor si populatiei", mai spune Hansl.

Dupa o prabusire spectaculoasa inregistrata intre iunie 2014 si ianuarie 2015, pretul petrolului s-a stabilizat la valoarea de 60 dolari/baril.

Rubla ruseasca a suferit o depreciere masiva in ultimul trimestru al anului trecut, dar a inceput 2015 pe un trend ascendent, fapt ce i-a influentat pe oficialii de la Moscova sa afirme ca varful crizei a fost depasit.

In decembrie, banca centrala a Rusiei a fost nevoita sa creasca dobanda de referinta pana la 17,5%, operand apoi reduceri treptate a acesteia odata cu reducerea nivelului inflatiei.

Inca un hop

Reprezentantii FMI au revizuit, la randul lor, prognoza economica pentru Rusia. Conform acesteia, contractia economica din acest an va fi de 3,4%, iar cresterea din 2016 nu va depasi 0,2 procente.

Statisticile oficiale ale Moscovei arata o reducere de 1,9% a PIB-ului pentru primul trimestru al lui 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Acest fapt ii face pe unii experti sa nu impartasesca acelasi optimism de care dau dovada autoritatile moscovite.

"Cea mai acuta faza a crizei inca nu a venit. Contractia va fi mai mare in al doilea trimestru, dar, dincolo de aceasta, exista premisele ca situatia sa se stabilizeze si declinul economiei sa ia sfarsit", a explicat fostul ministru de Finante Alexei Kudrin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica rusia, #prognoza Banca Mondiala Rusia, #crestere economica Rusia , #Rusia