Edward Snowden: NSA serveste si interese economice

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 14:48
1757 citiri
Edward Snowden: NSA serveste si interese economice

Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite foloseste uneori in scopuri economice informatiile colectate, a afirmat fostul sau consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment difuzat sambata dintr-un interviu acordat unui post german de televiziune.

"Daca exista informatii, spre exemplu despre Siemens, care sunt in interesul national, dar care nu au nimic de-a face cu securitatea nationala, ei vor folosi, totusi, aceasta informatie", a explicat Snowden, conform traducerii in germana a unui fragment difuzat in jurnalul de la ora 20.00 (19.00 GMT) al canalului public de televiziune ARD.

Interviul a fost realizat de un jurnalist al NDR, un canal regional care apartine retelei ARD si care s-a interesat indeaproape despre documentele secrete dezvaluite de Snowden ziaristilor. El a fost inregistrat in cursul acestei saptamani la Moscova, in cel mai mare secret, fiind primul interviu filmat cu fostul consultant dupa ce a parasit Hong Kongul, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala Rusiei unde traieste in prezent.

Aproximativ 30 de minute din interviu vor fi difuzate duminica seara la ora 22.00 GMT pe canalul public german ARD. Cateva fragmente vor fi difuzate la ora 20.45 GMT intr-o emisiune de dezbateri a prezentatorului vedeta Gunther Jauch, de asemenea la ARD.

Pe site-ul sau, NDR a explicat ca Snowden afirma ca nu mai este in posesia niciunui document confidential, deoarece le-a dat pe toate ziaristilor pe care i-a ales. El sustine ca nu vrea si nu poate sa anticipeze eventuale noi dezvaluiri in viitor.

In afara dezvaluirilor din trecut si a consecintelor acestora, Snowden "abordeaza, totodata, parcursul personal de la santinela la avertizor de integritate", a mentionat NDR pe pagina de internet.

Fostul consultant al serviciilor americane de informatii este inculpat in SUA pentru spionaj si sustragere de documente apartinand statului, dupa ce a facut dezvaluiri senzationale in legatura cu supravegherea comunicatiilor electronice pusa la punct de autoritatile americane.

Joi, in cursul unei discutii cu internautii pe site-ul animat de simpatizantii sai, freesnowden.is, el a respins ideea revenirii in tara natala, subliniind ca in Statele Unite nu ar beneficia de un proces echitabil.

Snowden ar putea ajunge in UE

Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din Statele Unite, a acceptat sa candideze pentru postul de rector al uneia dintre cele mai vechi si prestigioase universitati din Regatul Unit.

Este vorba despre Universitatea Glasgow din Scotia, iar Snowden a fost de acord sa candideze pentru postul de rector la insistentele studentilor, relateaza The Telegraph.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interviu Edward Snowden, #dezvaluiri Edward Snowden, #Edward Snowden Rusia , #Rusia