Exercitii militare comune Serbia-Rusia: Belgradul face echilibristica intre Moscova si Occident

Marti, 09 August 2016, ora 13:47
3999 citiri
Exercitii militare comune Serbia-Rusia: Belgradul face echilibristica intre Moscova si Occident
Foto: Russia Council

"Fratia Slava 2016" este al treilea exercitiu militar din ultimii doi ani pe care Rusia si Serbia il vor derula in comun in aceasta toamna, iar de aceasta data Moscova a inclus in program si un alt aliat strategic: Belarus.

Exercitiul militar tripartit este un adevarat test pentru Belgrad, in contextul in care Serbia manifesta aspiratii europene, dar ramane in acelasi timp si un aliat al Moscovei, relateaza IB Times.

Departe de a rezolva dilema alegerii dificile care va stabili traseul viitor al Serbiei, oficialii de la Belgrad au decis sa continue programele de antrenament ale fortelor militare impreuna cu Rusia.

"Este o continuare a cooperarii dintre fortele aeriene ale celor doua tari, care a inceput in 2014 cu un exercitiu comun", au anuntat oficialii din cadrul ministerului Apararii de la Belgrad.

Pe langa "Fratia Slava", Serbia si Rusia vor mai derula un exercitiu militar comun la sfarsitul toamnei, au mai mentionat surse oficiale de la Belgrad.

Pentru mai multi ani, guvernul sarb a reusit sa evite un angajament ferm in favoarea NATO sau a Rusiei.

De altfel, un angajament pro-NATO ar fi privit cu ostilitate de catre electoratul din Serbia, care nu a uitat inca raidurile Aliantei din 1999, in perioada razboiului din Kosovo.

In acelasi timp, Belgradul este in curs de negociere a conditiilor de aderare la UE, chiar daca o eventuala extindere a Uniunii nu este prognozata in viitorul imediat.

Cu toate acestea, strategia comuna de aparare a statelor din blocul comunitar pare sa convina localnicilor, fapt ce lasa spatiu de manevra guvernului de la Belgrad intre schimburile comerciale cu UE si dependenta energetica de Rusia.

"Telul Serbiei este de a se alatura UE, iar acest lucru include si asumarea Politicii Comune de Securitate si Aparare. Mare parte din politica NATO se regaseste si in politica de securitate a Uniunii. Rusia ramane un partener stabil si, desi nu vom accede in NATO, drumul nostru este orientat catre Occident", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial al guvernului de la Belgrad.

Serbia a participat in ultimul deceniu la 21 de exercitii multinationale, dintre care doar doua au fost realizate in comun cu fortele militare ale Rusiei.

In acelasi timp insa, legatura dintre Belgrad si Moscova este destul de puternica, fapt evidentiat si de permisiunea acordata Rusiei in 2012 de a deschide o baza militara pe teritoriul sarbesc, la Nis.

#exercitii militare Serbia Rusia, #negocieri aderare Serbia UE, #tensiuni Rusia NATO, #aliati Rusia Europa , #Rusia