Exodul creierelor a inceput in Rusia: Putin ramane fara experti in IT si finante

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 11:46
3831 citiri
Exodul creierelor a inceput in Rusia: Putin ramane fara experti in IT si finante
Foto: Wikimedia

Izolarea in care regimul Putin a aruncat Rusia ii face pe multi experti in IT si finante sa isi caute norocul in alte colturi ale lumii. Un adevarat exod al crierelor a cuprins intreaga Rusie, tinerii talentati migrand in cautarea visului occidental.

"Acum 5 ani exista speranta ca lucrurile se vor inbunatati. Acum a devenit clar ca Rusia se confrunta cu o criza sistemica de durata", explica, pentru Bloomberg, Igor Gladkoborodov, un emigrant rus care se indreapta spre Silicon Valley.

Spre alte zari

Gladkoborodov, 32 de ani, face parte din grupul mare al IT-istilor moscoviti, avand aproape un deceniu de experienta in spate.

Compania sa reusise sa atraga o finantare de 3,5 milioane de dolari de pe piata locala inainte ca Igor sa decida ca este cazul sa impacheteze si sa ia calea Americii.

In Silicon Valley nu este singurul exemplu. Companiile americane au fost asaltate de o gramada de alti programatori rusi care au urmat acelasi traseu ca si Gladkoborodov.

Statisticile oficiale arata ca numarul rusilor care au spus "adio" Rusiei sau au plecat pentru mai mult de 9 luni a atins anul trecut cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani, cifra ridicandu-se la 53.235.

Valul de emigranti s-a orientat catre state precum Germania, Statele Unite si Israel, autoritatile din aceste tari raportand o crestere a numarului de cereri de viza solicitate de catre rusi.

Exod in crestere

In mod public, Kremlinul neaga ca ar avea o problema cu exodul creierelor din tara. Cu toate acestea, subiectul este ingrijorator in mediul stiintific unde se discuta noi strategii de pregatire superioara a angajatilor ramasi pentru a ajuta la diversificarea economiei.

O reactie a venit in vara si din partea presedintelui Vladimir Putin care a infierat activitatea organizatiilor neguvernamentale occidentale din Rusia pe care le considera adevarate "aspiratoare de talente".

Plecarile unor membri de vaza ai mediului academic au crescut si ele in ultimul an si jumatate, dupa cum a fost nevoit sa admita in primavara Vladimir Fortov, presedintele Academiei de Stiinte din Rusia.

Pierderea de capital uman nu se limiteaza doar la sectorul IT, care s-a bucurat de o atentie deosebita in mandatul prezidential al lui Dimitry Medvedev.

Firmele de consultanta in recrutari spun ca si tinerii talentati din sectorul financiar sau avocatii prefera sa se indrepte spre Occident.

Pleaca si banii si bogatii

In Israel, multi evrei rusi s-au bazat pe serviciile avocatului Eli Gervitz pentru a obtine cetatenia, in special in perioada anilor '90. Munca lui Gervitz este din nou la mare cautare dupa ce Rusia a recurs la anexarea Crimeei de la Ucraina, declansand un nou conflict cu Occidentul.

"Mai mult de 90% din cei care ma abordeaza acum in incercarea de a obtine cetatenie israeliana sunt persoane bogate, de succes", spune avocatul israelian.

Chiar daca noul exod rusesc se aseamana cu cel de acum 20 de ani, Gervitz observa o diferenta majora: "In termeni financiari, acum am atras mai multe averi decat inainte".

Ministerul Absorbtiei din Israel spune ca cifra rusilor care au solicitat recent cetatenia israeliana este dubla fata de cea inregistrata la inceputul anilor 2000

si cu 30% mai mare decat nivelul atins in momentul declansarii crizei financiare din 2009.

Sectorul financiar din Rusia, unul din cele lovite de sanctiunile aplicate de UE si Statele Unite, a inregistrat de asemenea o serie masiva de abandonuri.

Vitaly Baikin, un fost economist Gazprombank, si-a parasit slujba detinuta in Rusia si s-a inscris la cursurile unei Facultati de economie din New York.

"Piata de capital din Rusia a incetat sa existe. Nu vad cum s-ar putea imbunatati aceasta situatie in anii urmatori", a explicat Baikin.

Refugiati politici

Daca cei enumerati mai sus au avut motive profesionale pentru a parasi tara, un alt grup, la fel de mare, o face de teama represaliilor politice.

"Politica Kremlinului forteaza populatia educata a Rusiei sa aleaga: fie se aliniaza in front sub standardul razboiului declarat impotriva Occidentului, fie pleaca", relateaza Alexander Morozov, un specialist in stiinte politice care a refuzat sa se mai intoarca in tara dupa un stagiu de pregatire in Cehia.

Represaliile Kremlinului se manifesta sub forma inchiderii site-urilor care nu evolueaza conform politicii dictate de Moscova, dar pot ajunge si pana la intocmirea unor dosare penale fabricate, asa cum a fost cazul Skolkovo, un incubator de afaceri infiintat in perioada mandatului Medvedev.

"Skolkovo s-a transformat intr-un incubator de emigranti", spune Maxim Kiselyov, un fost director al centrului de afaceri.

"Nu putem sa ne intoarcem inapoi in perioada URSS, cand jucatorilor de hochei din Rusia li se refuza dreptul de a evolua in Liga Nord-Americana", mai spune si Igor Bogachev, un alt membru din conducerea incubatorului start-up.

Talibanism ortodox

Gladkoborodov, IT-istul din Moscova stabilit pe taram californian, sustine ca a fost motivat sa plece de evolutia crizei financiare din Rusia si de lipsa sanselor de dezvoltare a companiei. In special legislatia restrictiva din domeniul Internetului i-a dat fiori.

"Este o prostie sa te concentrezi doar pe publicul din Rusia atunci cand site-ul tau poate fi inchis oricand, chiar si fara o hotarare judecatoreasca", explica programatorul.

"Nu am dorit sa imi cresc copii intr-o tara care se indreapta spre un regim taliban-ortodox", a mai punctat Igor Gladkoborodov, referindu-se la vandalismele la care s-au dedat grupurile de sustinatori ai Bisericii Ortodoxe in fata unor galerii de arta moderna din Moscova.

Chiar daca nu a reusit sa isi ia cu el personalul din firma, Gladkoborodov spera sa realizeze acest lucru intr-o zi. "Nimeni nu ar refuza sa plece", spune el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exod Rusia Occident, #emigranti rusi, #elite Rusia , #Rusia