Fitch ar putea cobori ratingul Georgiei

Marti, 05 Mai 2009, ora 18:06
1522 citiri
Fitch ar putea cobori ratingul Georgiei

Agentia de evaluare financiara Fitch ar putea cobori ratingul 'B+' al Georgiei daca instabilitatea politica va persista, dar alte calificative din regiune nu vor fi afectate, a declarat marti, un analist al Fitch, scrie Reuters, conform NewsIn.

Georgia a trimis tancuri la o baza militara din apropierea capitalei Tbilisi unde a declarat ca se desfasoara o revolta si a acuzat Rusia ca a finantat o lovitura de stat, acuzatie pe care Moscova o neaga.

Cu toate acestea, ministrul de interne Vano Merabishvili a declarat telefonic pentru Reuters ca rebeliunea a luat sfarsit, iar comandantul a fost arestat.

"Am plasat ratingul Georgiei sub monitorizare cu perspectiva negativa in aprilie, iar evolutia evenimentelor va influenta decizia pe care o vom lua", a declarat, pentru Reuters, seful departamentului de ratinguri suverane pentru Europa emergenta, Edward Parker.

"Daca exsita perioade de instabilitate, cel mai probabil este sa coboram ratingul", a precizat Parker.

Fitch a plasat ratingul Georgiei sub monitorizare cu perspectiva negativa in 7 aprilie, invocand ingrijorari create de accentuarea tensiunilor politice.

Calificativele pentru credite ale Fitch si ale altor agentii de evaluare financiara decid efectiv cat il costa pe guvernul unei tari si pe bancile acestuia sa se imprumute.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili se confrunta cu presiuni pe plan intern de cand a pierdut in august 2008 un razboi scurt impotriva Rusiei vecine, din cauza regiunilor rebele Abhazia si Osetia de Sud.

#agentie, #fitch, #georgia, #rating , #Rusia