Fitch ar putea reduce ratingul Rusiei

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:49
1359 citiri
Fitch ar putea reduce ratingul Rusiei

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings ar putea reduce ratingul Rusiei in cazul in care criza economica nu se va tempera si pretul petrolului se va mentine la un nivel scazut, reducand capacitatea statului de a-si finanta deficitul bugetar, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"Economia si finantele ruse au fost grav afectate de catre criza globala si, in ciuda semnalelor legate de o revenire economica si stabilizare financiara incepand cu luna martie, exista in continuare riscurile privind ratingul acordat creditelor", a declarat Edward Parker, sef al diviziei de ratinguri suverane pentru Europa emergenta din cadrul Fitch.

Fitch a confirmat ratingul BBB al Rusiei, dupa reducerea decisa in luna februarie, prima masura de acest tip luata din 1998, cand scaderea preturilor la petrol au condus la reducerea rezervelor valutare si la iesiri masive de capital strain.

Fitch estimeaza ca economia principalului exportator mondial de energie ar putea scadea cu 7% in 2009 si creste cu 3,5% in 2010, perioada fiind marcata de initiativa companiilor de a-si recladi stocurile, de crestere pretului petrolului si de initiativele guvernamentale de stimulare a economiei.

Rusia detine rezerve valutare suficiente pentru a acoperi deficitul fiscal si pentru a administra politica fiscala contra-ciclica, considera Fitch.

Fitch mai estimeaza ca Rusia va inregistra un deficit bugetar de 8,5% in 2009 si de 6% in 2010.

"Un esec privind reducerea deficitului bugetar si o majorare rapida a datoriilor guvernamentale, precum si epuizarea fondurilor suverane, ar putea duce la accentuarea presiunii asupra ratingurilor, pe termen mediu", considera Fitch, in raport.

O alta problema ce afecteaza ratingul Rusiei in reprezinta sistemul bancar, care este "o slabiciune importanta", estimeaza Fitch. 

#deficit, #fitch, #petrol, #rating , #Rusia