SUA vor un spargator de gheata modern: Rusii ne-au luat-o inainte in Arctica!

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 13:54
6092 citiri
SUA vor un spargator de gheata modern: Rusii ne-au luat-o inainte in Arctica!
Foto: Wikimedia

Pusi in fata unei prezente din ce in ce mai ostile a Rusiei in zona arctica, americanii par sa realizeze ca au ramas in urma cu dotarile necesare pentru a contracarara noile miscari provocatoare efectuate de Moscova.

Trei oficiali americani, printre care si seful Garzii de Coasta din Statele Unite, amiralul Paul Zukunft, au cerut la unison fonduri pentru un spargator de gheata modern. Costul unei astfel de nave poate ajunge la un milliard de dolari, potrivit CNN.

Modelul chinezesc

Amiralul Zukunft a avertizat, in cadrul unei intalniri de la Centrul International de Studii Strategice din Washington, ca Rusia este pe punctul de a militariza regiunea arctica, oferind ca exemplu mai multe exercitii militare neanuntate in care Moscova a mobilizat mii de soldati rusi.

Ingrijorarea sefului Garzii de Coasta este impartasita si de comandantul fortelor navale americane din Europa, amiralul Mark Ferguson, care a precizat ca activitatea submarinelor rusesti in regiune s-a intensificat la un nivel fara precedent in ultimii 20 de ani.

Ferguson a comparat manevrele facute de rusi in zona arctica cu strategia Chinei de a crea si o ocupa noi teritorii in mijlocul Marii Chinei de Sud.

"Rusia urmareste ceea ce face Beijingul in marile din sudul si estul Chinei si traseaza, dupa acelasi model, noi linii de demarcatie ale platoului continental cu scopul de a revendica si a declara suveranitatea acestor teritorii", a precizat Ferguson.

China a starnit o adevatrata furtuna de proteste din partea statelor vecine dupa ce a construit mai multe insule artificiale in largul coastei provinciei Hainan, reclamand teritorii cu un rol strategic in Marea Chinei de Sud si Marea Chinei de Est.

Raport de forte dezechilibrat

Inca din 2007, Rusia a tras un semnal de alarma in randul statelor care revendica drepturi teritoriale asupra Oceanului Inghetat si a zonei din jurul Polului Nord prin infigerea unui drapel rusesc in banchiza polara in imediata vecinatate a polului.

Alti doi membri ai Senatului american au aratat ca Marina Statelor Unite nici macar nu mai tine pasul la dotari cu fortele navale rusesti.

"Noi ne chinuim sa construim un spargator de gheata, iar rusii au deja 14 vase noi de acest tip", au comentat senatorii Lisa Murkowski si Angus King.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, marina americana detinea 7 spargatoare de gheata, dar numarul celor ramase in activitate s-a redus intre timp la 2.

Presedintele Obama a mentionat ca flota Garzii de Coasta ar putea primi un spargator de gheata modern pana in 2020. "Anuntul este bun, mai lipsesc banii care sa sustina aceasta promisiune", a comentat senatorul Murkowski.

Estimarile specialistilor arata ca un vas de acest tip de dimensiuni mari, care sa-i permita sa navigheze tot timpul anului in zona Cercului Polar, ar putea costa 1 miliard de dolari.

In prezent, Rusia detine 40 de spargatoare de gheata care se afla in dotarea Flotei Nordului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dotari marina SUA, #exercitii militare Rusia, #zona arctica, #teritorii Polul Nord , #Rusia