Gazprom investeste masiv pentru a livra mai mult combustibil in Europa

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:45
2775 citiri
Gazprom investeste masiv pentru a livra mai mult combustibil in Europa
Foto: CC0 Creative Commons

Gazprom a decis sa majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa, in conditiile in care SUA ameninta cu impunerea de sanctiuni. In paralel, grupul rus vrea sa livreze mai mult combustibil spre Europa via nave care transporta GNL (gaz natural lichefiat - n.red), informeaza Bloomberg.

Potrivit unui document pregatit pentru reuniunea de marti a boardului Gazprom si consultat de Bloomberg, in 2018 grupul rus intentioneaza sa cheltuie o suma de 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa si China, o suma cu 41% mai mare decat cea alocata in acest an.

Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma sa faca legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica.

Insa SUA ameninta sa impuna sanctiuni impotriva proiectului Nord Stream 2, evaluat la 9,5 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari), in timp ce Rusia sustine ca administratia de la Washington utilizeaza sanctiunile pentru a-si promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa.

"Inainte de a obtine toate aprobarile pentru Nord Stream 2 este complicat sa te ocupi de strangerea finantarii necesare pentru acest proiect. Acest lucru poate fi facut dupa finalizarea procesului de obtinere a aprobarilor", a declarat purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, care nu a dorit sa confirme niciun fel de cifre sau sa faca comentarii cu privire la riscul sanctiunilor.

Gazprom si cei cinci parteneri ai sai din UE, printre care se numara si grupul austriac OMV, au cheltuit deja 30% din bugetul pentru proiectul Nord Stream 2 pana in luna august si intentioneaza sa imprumute restul de la banci. Insa acest plan ar putea sa se schimbe dupa sanctiunile americane.

In 2018, Gazprom intentioneaza sa aloce o suma suplimentara de 1,52 miliarde de euro pentru sectiunea submarina a gazoductului Nord Stream 2, pe langa majorarea cheltuielilor pentru reteaua de gazoducte din Rusia, in ideea de a putea respecta obiectivul de a demara livrarile de gaze prin Nord Stream 2 la finele lui 2019.

De asemenea, proiectele de gazoducte spre China si Turcia vor beneficia si ele de investitii crescute.

Cheltuielile pentru Turkish Stream ar urma sa depaseasca 2,43 miliarde de euro anul viitor, cu 72% mai mult decat in acest an, se arata in documentul consultat de Bloomberg.

Pe de alta parte, conducta Power of Siberia spre China va beneficia de investitii de 218 miliarde ruble anul viitor, cu 4% mai mult decat in 2017.

In documentul mentionat se estimeaza ca exporturile anuale de gaze ale Gazprom spre Europa ar urma sa se situeze la aproximativ 188 miliarde de metri cubi pana in 2020, un nivel apropiat de nivelul record preconizat pentru acest an.

Chiar daca investitiile Gazprom ar urma sa se reduca incepand din 2020, dupa ce principalele proiecte de conducte se vor finaliza, Gazprom intentioneaza sa mentina dividendele neschimbate la nivelul de 190 de miliarde de ruble din acest an, se mai arata in document.

In mod normal, insa, Gazprom isi revizuieste bugetele de investitii de doua ori pe an.

#Gazprom investitii Europa , #Rusia