Guvernul rus aproba liberalizarea exporturilor la gazele naturale lichefiate

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:08
1632 citiri
Guvernul rus aproba liberalizarea exporturilor la gazele naturale lichefiate

Guvernul rus a aprobat miercuri un proiect de lege asupra liberalizarii exporturilor ruse de gaze naturale lichefiate, in cadrul unei reuniuni consacrate strategiei energetice ruse pana in anul 2030.

Statul rus incearca sa renunte la monopolul sau asupra exporturilor de gaz lichefiat, iar proiectul de lege aprobat "nu prelungeste la infinit posibilitatile de a pune capat acestui monopol", ci defineste criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile exportatoare de gaz, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.

Textul de lege adoptat, a precizat seful guvernului rus, "reprezinta o schimbare notabila pe piata rusa a gazelor care ramane foarte, foarte monopolizata".

Grupul rus Gazprom si filialele sale sunt in prezent singurele care au dreptul sa exporte gaze naturale lichefiate, precizeaza agentia de presa rusa.

Proiectul de lege aprobat miercuri de executivul rus prevede acordarea dreptului de export societatilor care exploateaza zacamintele de gaze si a caror licenta permite construirea de uzine de lichefiere a gazului, precum si societatilor publice sau de stat ce detin peste 50% din active si care exploateaza zacaminte situate in apele interioare si teritoriale ruse si pe platoul continental, inclusiv in Marea Neagra si Marea Azov.

Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, anunta ca participantii la proiectul de lichefiere a gazului "Iamal SPG" si uzinele de lichefiere apartinand societatilor Rosneft si Gazprom ar fi primele care ar obtine dreptul de export al gazului in cadrul acestei prime etape de liberalizare a pietei. Potrivit ministrului Novak, decizia de liberalizare a exporturilor ruse de gaz lichefiat va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014.

#export gaze Rusia, #liberalizare export gaze Rusia, #monopol stat gaze Rusia, #vanzare gaze Rusia , #Rusia