Ideea unui consortiu pentru tranzitul ucrainean se va impune din nou - presedintele Parlamentului

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 14:37
957 citiri
Ideea unui consortiu pentru tranzitul ucrainean se va impune din nou - presedintele Parlamentului

Ucraina, Rusia si UE vor reveni pana la urma la ideea unui consortiu pentru administrarea comuna a sistemului de transport al gazelor din Ucraina, a declarat intr-o conferinta de presa presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin, citat de RIA Novosti. "Rusia are gazul, Ucraina are conducta", a spus Litvin. Ucraina ar trebui sa dea dovada de pragmatism si sa castige bani. "Ne vom intoarce la ideea unui consortiu al gazelor", a declarat Litvin, precizand ca este vorba despre Ucraina, Rusia si Europa. "Altfel, nu ne ramane decat sa stam pe conducta fara gaz", a adaugat el.


Litvin pare sa se fi referit la un consortiu despre care Putin vorbise intr-o intalnire cu o presa straina, cu doua saptamani in urma. Putin a spus ca in urma cu cativa ani, el insusi, fostul cancelar german Gerhard Schroeder si fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima au semnat un document "in care se mentiona posibilitatea infiintarii unui consortiu international de administrare a sistemului de tranzit cu participarea companiei de stat a Ucrainei". "Acest consortiu nu intentiona sa cumpere (...) ci pur si simplu sa inchirieze sistemul de transport al gazelor al statului ucrainean. Acest document a fost semnat, dar nu a fost pus in aplicare", a subliniat Putin. Mai mult, a subliniat el, Ucraina a adoptat si o "legea ce interzice privatizarea sistemului de tranzit si chiar inchirierea acestuia".


Litvin este liderul formatiunii politice care ii poarta numele (Blocul Litvin), aliata cu partidul premierului Iulia Timosenko.