In Rusia sunt peste 8,7 milioane de someri

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 16:05
1982 citiri
In Rusia sunt peste 8,7 milioane de someri

Numarul somerilor din Rusia a crescut la aproximativ 8,7 milioane persoane, iar acesta ar putea creste in continuare, in contextul in care peste o treime din companii planuiesc alte concedieri, arata datele ministerului economiei, conform Reuters.

Companiile din Rusia au redus numarul angajatilor, salariile si saptamanile lucratoare, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai severa recesiune din ultimii zece ani, in mijlocul scaderii cererii globale si interne, pretului scazut al petrolului si incetinirea creditarii internationale.

Ministerul Economiei a anuntat ca in martie existau in Rusia 7,5 milioane de someri, sau 10% din forta de lucru, sugerand ca 3,5 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca de la inceputul lui august.

Alte 1,2 milioane de persoane se afla in concediu fortat sau fara plata. Serviciul Federal pentru Statistica a anuntat saptamana trecuta ca, in primul trimestru, rata somajului a atins cel mai mare nivel din ultimii 8 ani, de 9,5%, fara a raporta si datele lunare, intr-o incercare pe care unii analisti o catalogheaza drept un semn ca autoritatile incearca sa dezinformeze asupra severitatii incetinirii economice.

Cel mai mare producator de otel din Rusia, Severstal, planuieste sa reduca numarul angajatilor cu 9.500, iar cel mai mare angajator rus, Russian Railways, ar urma sa concedieze luna aceasta aproape 54.000 persoane.

Economia Rusiei s-a contractat, probabil, cu 9,5% in primul trimestru, mult peste estimarile initiale, iar scaderea economica s-ar putea agrava si mai mult in urmatoarele trimestre, potrivit declaratiilor de saptamana tercuta ale ministrului adjunct al economiei, Andrei Klepaci.

#Rusia, #someri , #Rusia