Inca o tara se simte amenintata de Moscova: Azerbaidjanul, cu ochii pe armele trimise de rusi in Armenia

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 12:30
6037 citiri
Inca o tara se simte amenintata de Moscova: Azerbaidjanul, cu ochii pe armele trimise de rusi in Armenia
Foto: Defencerussia

Oficialii de la Baku au inaintat o scrisoare de protest catre guvernul de la Moscova solicitand explicatii in privinta exporturilor de arme din Rusia catre Armenia.

Conform agentiei TASS, liderii azeri au solicitat garantii de la tara exportatoare ca armele si echipamentul militar trimis in Armenia nu vor fi amplasate de-a lungul granitei cu Azerbaidjan sau expediate in enclava Nagorno-Karabah.

Intre 1988 si 1994, cele doua foste republici sovietice au purtat un razboi sangeros pentru enclava Nagorno-Karabah, care a incercat sa-si declare independenta fata de Azerbaidjan.

Numarul victimelor este estimat la aproximativ 30.000 de persoane. Tensiunile in regiune se fac inca simtite, in ciuda unui acord incheiat in 2007, la Madrid, intre cele doua tabere, in urma negocierilor mediate de reprezentantii OSCE si lideri din Rusia, Franta si Statele Unite.

Pe de alta parte, Armenia este unul din aliatii strategici ai Moscovei in regiunea Marii Negre si a Caucazului, Rusia avand doua baze militare operationale in aceasta tara.

In ultimele luni, Moscova a manifestat o activitate militara intensa in Armenia, trimitand mai multe avioane de lupta in zona si coordonand antrenamente ale soldatilor sai pentru folosirea dronelor militare.

Vazute de la Baku, actiunile Rusiei si exportul sustinut de armament catre Armenia "nu sunt in masura sa ajute la solutionarea conflictului", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Azerbaidjanului, Khikmet Gadzhiev.

"Asteptam garantii de la exportator ca aceste arme si echipamente militare nu vor fi amplasate in vecinatatea granitei dintre cele doua tari sau in Nagorno Karabah", a mai precizat Gadzhiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export arme Rusia, #conflict Azerbaidjan Armenia, #enclava Nagorno Karabah, #trupe rusesti Armenia , #Rusia