Istoria unui imprumut cu iz de spaga geopolitica: Cat datoreaza Ucraina Rusiei?

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:44
5168 citiri
Istoria unui imprumut cu iz de spaga geopolitica: Cat datoreaza Ucraina Rusiei?
Foto: Wikimedia

Guvernul de la Kiev a reusit sa obtina de la creditorii sai o stergere a 20 de procente din datoria externa, suma convenita in cadrul acestui acord fiind de 18 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, un singur creditor tine in mana soarta tarii printr-o obligatiune de 3 miliarde de dolari pe care Kievul incearca cu disperare sa o rascumpere sau sa o anuleze. Iar acest creditor este Rusia, arata publicatia The Economist.

Bonus de fidelitate

Istoria si conditiile in care Rusia a cumparat obligatiuni emise de guvernul ucrainean in valoare de 3 miliarde de dolari se dovedesc a fi cel putin bizare.

In decembrie 2013, Kievul lista pe bursa irlandeza o serie de obligatiuni in valoare de 3 miliarde de dolari care au fost cumparate de catre guvernul de la Moscova.

Intreaga operatiune a fost supervizata de firme occidentale, inclusiv cunoscutele case de avocatura White & Case si Clifford Chance.

In acel context, afacerea ruso-ucraineana parea un bonus de fidelitate acordat de Vladimir Putin aliatului sau Viktor Ianukovici, un fel de spaga geopolitica pentru blocarea extinderii zonei de influenta a UE in zona estica a Europei.

O parte dintre oficialii ucrainieni sustin chiar ca suma nu a ajuns niciodata in trezoreria statului, cel mai probabil fiind tinuta in afara tarii in conturi secrete controlate de camarila in jurul fostului presedinte al Ucrainei.

Clauze bizare

De la semnarea acelui contract, Ucraina traieste fiecare zi cu o sabie a lui Damocles deasupra capului.

Cea mai bizara clauza introdusa in contract prevede ca, in momentul in care datoria tarii depaseste 60% din PIB, Rusia poate cere oricand plata anticipata a imprumutului, ceea ce in conditiile actuale ar putea declansa falimentul Ucrainei.

La ora actuala, datoria Ucrainei pe pietele externe depaseste 100 de procente din PIB-ul tarii, ceea ce lasa o usa deschisa pentru rusi de a forta oricand o criza financiara care poate duce la declararea incapacitatii de plata a Ucrainei.

Plata anticipata se poate dovedi si ea o capcana, in conditiile in care Ucraina detine rezerve valutare de doar 12 miliarde de dolari, iar un astfel de gest ar putea starni si revolta populatiei ucrainiene care cere sa afle destinatia acestor bani.

Rusia nu a primit bine vestea restructurarii imprumutului extern, ministrul de Finante Anton Siluanov afirmand ca nici nu se pune problema ca Moscova sa ia in seama o discutie privind restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari.

Rusia argumenteaza de fapt ca datoria Ucrainei se inscrie in randul datoriei publice, neavand un caracter privat, ceea ce elimina posibilitarea restructurarii acesteia in cadrul acordului semnat intre Kiev si creditori.

La mana Kremlinului

Prin acest argument, Rusia isi mai deschide o cale de atac, chiar daca nu va mai primi inapoi suma imprumutata.

Conform regulilor FMI, institutia nu mai poate acorda imprumuturi unui stat care a intrat in incapacitate de plata fata de alt creditor.

Situatia aceasta s-ar putea dovedi catastrofala pentru Ucraina, care in acest moment traieste mai mult prin intermediul transelor de imprumut de la FMI decat prin economia proprie.

Practic, inclusiv transa pe care Kievul o asteapta de la Fond in luna octombrie ar putea fi blocata oricand de o interventie a Moscovei.

Conform analistului Timothy Ash de la Banca Nomura, FMI lucreaza la o strategie pentru a preintampina o astfel de catastrofa, dar detaliile sunt inca neclare.

Ceea ce inseamna ca, pentru moment, Kievul ramane in continuare o jucarie in mana Kremlinului.

#datorie Ucraina Rusia, #spaga geopolitica Viktor Ianukovici, #clauze contract imprumut Rusia , #Rusia