Jihadul nuclear, o amenintare intretinuta de tensiunile ruso-americane

Joi, 28 Mai 2015, ora 12:13
3430 citiri
Jihadul nuclear, o amenintare intretinuta de tensiunile ruso-americane
Foto: EU Observer

Vulnerabilitatile sistemului de securitate nucleara din Rusia au fost expuse in repetate randuri, in ultimii ani.

Un general aflat la comanda depozitelor de armament nuclear a fost demis ca urmare a unui scandal de coruptie.

Un colonel responsabil cu inspectia de securitate a fost arestat pentru ca cerea mita ca sa inchida ochii la erori.

Un cercetator american care vizita o centrala nucleara din Rusia a marturisit ca si-a croit drum catre zonele interzise cu ajutorul unei bancnote de 100 de dolari, arata politologul american Josh Cohen, intr-un articol de pe blogul Reuters.

Mita plus uraniu, combinatie mortala

In Rusia mita se cere si se da la tot pasul, spune analistul american. Mai ingrijorator este cand coruptia asigura procesul de fisiune spontana a rezervelor de uraniu ale statului.

Vulnerabilitatea este sporita si de faptul ca sistemele de securitate de la multe depozite nucleare se dovedesc incapabile sa depisteze furturile de materiale radioactive nou depozitate sau din cele mai vechi.

De altfel, Rusia nici macar nu poseda un inventar al materialelor nucleare produse si depozitate pe teritoriul fostei Uniunii Sovietice si, prin urmare, nu se stie nici pe unde au ajuns acestea in ziua de azi.

In 2010, presedintele american Barrack Obama mentiona terorismul nuclear ca singura amenintarea reala la adresa Statelor Unite.

Nu s-a inselat cu nimic, numai ca tensiunile generate intre Moscova si Washington de criza din Ucraina sunt in pericol de a sterge doua decenii de eforturi depuse de Rusia si Statele Unite pentru reducerea acestor riscuri.

In timp ce unii analisti indica pedepsirea Moscovei, pentru amestecul in conflictul din estul Ucrainei, ca singura masura pe care Statele Unite ar trebui sa o ia, altii atrag atentia asupra pericolului reprezentat de o "bomba nucleara pierduta".

Mai degraba decat o actiune punitiva, in acest caz se recomanda o crestere a gradului de cooperare pe teme de securitate nucleara intre cele doua tari, crede Josh Cohen.

In alarma de 25 de ani

Americanii traiesc cu spaima unui atac nuclear derulat cu ajutorul unui focos furat din Rusia inca de la destramarea Uniunii Sovietice. Saracia si haosul au prabusit gradul de securitate din jurul fostului arsenal nuclear al URSS.

Oficialii din vechiul sistem au incercat sa puna in vanzare arme nucleare pe piata neagra, iar paznicii ajunsesera sa-si paraseasca posturile pentru a cutreiera in cautarea hranei.

Unul dintre oficialii Casei Albe avea sa descopere aproximativ 70 de kilograme de uraniu imbogatit stand nepazit intr-un depozit din centrul Moscovei.

Ca raspuns la aceasta amenintare, SUA au investit cateva miliarde de dolari in programul Cooperative Threat Reduction (CTR) pentru a ajuta Rusia sa securizeze materialele nucleare raspandite pe tot cuprinsul tarii si sa asigure paza depozitelor.

Rezultatele, dezactivarea a peste 8.000 de focoase nucleare si construirea unui depozit pentru 27 de tone de materiale fisionabile, fac din CTR cel mai de succes program de ajutor extern derulat de Statele Unite.

In baza succesului acestui program, Departamentul de Energie al SUA si agentia nucleara a Rusiei, Rosatom, au incheiat in 2013 un parteneriat prin care au convenit dezvoltarea unor proiecte comune referitoarea la siguranta tehnologiilor nucleare.

La mai putin de 7 luni de la incheierea protocolului, oficialii americani au interzis vizitele savantilor rusi in centralele si depozitele nucleare americane si au suspendat trimiterea expertilor proprii in Rusia.

Inclusiv bugetul de aparare al SUA a eliminat din structura sa fondurile destinate programelor de neproliferare a activitatilor nucleare derulate in comun cu Moscova.

Razboiul nervilor

Rusia a dat replica imediat, anuntand ca va boicota summit-ul pe teme de securitate nucleara de anul viitor de la Chicago, ulterior anuntand si ca renunta la orice parteneriat cu Statele Unite privind asigurarea depozitelor de uraniu si plutoniu.

Securitatea programului nuclear rusesc este acum sporita fata de ceea ce puteai intalni in anii '90. Insa, nu trebuie ignorat faptul ca Rusia detine in continuare cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Exista peste 200 de depozite si buncare unde sunt depozitate materiale nucleare, iar gruparile criminale pot incerca oricand sa exploateze bresele de securitate din domeniu.

Nu mai este niciun secret ca Osama bin Laden considera ca un atac nuclear indreptat impotriva Americii era pe deplin justificat.

Anul trecut, teroristii Statului Islamic au sustras 40 de kilograme de uraniu neimbogatit de la Universitatea din Mosul.

In acest moment, armata de jihadisti a ISIS numara nu mai putin de 2.000 de mercenari sositi din Rusia, care pot asigura legatura intre liderii gruparii teroriste si verigile slabe ale securitatii din domeniul nuclear din tara lor.

In acest context, relatiile dintre Departamentul de Energie al SUA si Rosatom sunt de-a dreptul imperative.

Relatiile dezvoltate intre savantii implicati in proiectele comune derulate in ultimele doua decenii se pot dovedi esentiale pentru securitatea globala.

Washingtonul trebuie sa inteleaga si ca noul parteneriat va trebui sa asigure ambelor parti pozitii de egalitate in dezvoltarea sistemelor de securitate din jurul programelor nucleare dezvoltate.

Statele Unite sunt pe punctul de a aloca 348 de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului nuclear. Doar o infima parte din aceasta suma ar putea avea un impact deosebit in prevenirea furturilor de materiale nucleare.

Acest lucru presupune si reluarea cooperarii pe teme de securitate nucleara intre SUA si Rusia, ca si eliminarea tensiunilor generate de criza ucraineana.

Desi contextul politic nu este unul favorabil, ratarea acestei sanse s-ar putea dovedi cea mai mare gafa pe care ar putea-o face liderii de la Casa Alba si Kremlin, incheie Josh Cohen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc securitate nucleara Rusia, #depozite materiale nucleare Rusia, #program, #cooperare nucleara SUA Rusia, #furt uraniu ISIS , #Rusia