Lipsa de apetit a rusilor prabuseste piata globala de bauturi spirtoase

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 15:59
2933 citiri
Lipsa de apetit a rusilor prabuseste piata globala de bauturi spirtoase
Foto: russianvodkaroom.com

Nivelul vanzarilor globale de vodca s-a redus cu 5% in cursul anului trecut, iar toata lumea ii indica pe rusi ca fiind responsabili de acest declin al comertului cu alcool.

Regulile mai stricte din Rusia, problemele economice si noile programe de prevenire a consumului de alcool in randul populatiei au transformat celebra sete a rusilor intr-o amintire.

Ca urmare a acestor factori, consumul total de alcool si in special de vodca a scazut in mod impresionant in Rusia, dupa cum releva ziarul The Telegraph, citand un studiu Euromonitor International.

Pentru populatia Rusiei, cocktailul de tensiuni politice interne si internationale, criza financiara survenita in urma prabusirii pietei petrolului si o legislatie aspra in privinta consumului excesiv de alcool au avut un efect neasteptat.

Consumul de alcool incepuse sa se reduca in Rusia inca de la inceputul crizei din 2008, insa anul trecut vanzarile au inregistrat o scadere de 6,4% per total, cu vodca in top, marcand o descrestere de 12 procente.

Efectul s-a resimtit la nivel global, producatorii de vodca raportand o scadere a vanzarilor de 5%, cea mai mare din ultimii cinci ani.

"Diversificarea geografica sau lipsa acesteia ramane una dintre cheile succesului sau ale esecului in aceasta industrie. Producatorii de vodca au avut de suferit in mod disproportionat ca urmare a exploatarii excesive a unei singure piete", explica Spiros Malandrakis, analist Euromonitor International.

Trend similar in Polonia si Ucraina

Rusia ramane cea mai mare piata pentru bauturi spirtoase, chiar si cu schimbarea de atitudine inregistrata anul trecut, consumul de vodca din aceasta tara atingand un miliard de litri.

Polonia si Ucraina, alte doua tari europene in care bautura spirtoasa incolora este la loc de cinste la petreceri au marsat pe aceasi trend, raportand o scadere a consumului de 6,5, respectiv 10,7 procente.

Restul marilor consumatori de vodca sunt intalniti in: Statele Unite, 645 milioane de litri, Uzbekistan, 131 milioane litri, Belarus, cu o cantitate de 105 milioane de litri consumati in 2014, si Marea Britanie, unde se consuma anual 100 milioane de litri.

Impactul asupra producatorilor de vodca ar fi fost si mai dramatic daca

asiaticii nu ar fi prins gustul bauturii in ultimii ani.

Primele trei piete care au oferit un colac de salvare industriei s-au dovedit Coreea de Sud, unde vanzarile de vodca au inregistrat o crestere de 32,6% fata de anul anterior, si Tailanda si China, cu 16,4, respectiv 13 procente in crestere a consumului.

Alt mod de viata

Consumul ridicat de alcool din Rusia a fost pus in legatura directa cu mortalitatea ridicata a populatiei.

Un studiu recent al revistei medicale The Lancet arata ca vodca este principala cauza a mortilor premature in randul adultilor rusi, 25% din barbatii cu varsta pana in 55 de ani fiind expusi acestui pericol, fata de doar 7% dintre britanici.

Inainte ca legislatia din Rusia privind consumul excesiv de alcool sa se inaspreasca, in 2006, rata mortalitatii in randul barbatilor rusi de pana la 55 de ani era de 37%, iar consumul de alcool era cu 30% mai mare.

Berea a fost clasificata drept butura alcoolica abia in 2013, dar, in acest moment, este ilegala vanzarea de alcool in intervalul orar 23-08, iar reclamele TV la vodca si vin au fost interzise.

Consumul mediu pe cap de locuitor din Rusia a fost in scadere anul trecut fata de 2013, de la 11,87 la 11,78 litri, si mult mai redus fata de cantitatea de 16,2 litri, reiesita din statistica anului 2008.

Bauturile spirtoase sunt preferate de peste 50% din rusi, fata de 33 de procente in cazul americanilor sau 22% in Marea Britanie, arata o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cu o crestere de doar 0,8% a consumului de alcool la nivel mondial, se pare ca pe producatorii din industria de profil ii asteapta vremuri grele, mai ales prin prisma reducerii nivelului de crestere economica in China.

Consumul total de alcool in China a inregistrat o crestere de 1,2 procente in cursul anului trecut, dar expertii Euromonitor International considera ca este cel mai redus nivel de crestere pe piata vanzarilor de alcool din aceasta tara din 1990 si pana in prezent.

O eventuala revenire la cresteri ale consumului de bauturi alcoolice de peste 3% este asteptata abia peste cativa ani.

#consum vodca Rusia, #vanzari globale alcool, #efecte vanzari vodca Rusia , #Rusia