Lupta cu rebelii prorusi afunda economia Ucrainei. Cat costa o zi de razboi

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 09:59
1887 citiri
Lupta cu rebelii prorusi afunda economia Ucrainei. Cat costa o zi de razboi
Foto: The Independent

Luptele impotriva rebelilor prorusi costa bugetul Ucrainei intre cinci si sapte milioane de euro pe zi, a dezvaluit joi presedintele ucrainean Petro Porosenko, relateaza The Moscow Times.

Ucraina se afunda intr-o criza economica profunda pentru a-si finanta luptele impotriva rebelilor prorusi din estul tarii, care dureaza de zece luni si s-au soldat cu peste 5.000 de morti.

"Fiecare zi de razboi costa intre cinci si sapte milioane de euro bugetul de stat", a dezvaluit joi presedintele ucrainean intr-un interviu pentru Die Welt, citat de Mediafax.

"Avem nevoie de asistenta financiara pentru a depasi aceste dificultati", a adaugat el.

Kievul a primit deja 4,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI), care a promis un pachet de ajutor pe doi ani in valoare de 17 miliarde dolari.

Luand in calcul un cost constant de la inceputul anului, Kievul a cheltuit deja intre 175 si 245 de milioane de euro pentru a lupta impotriva separatistilor prorusi.

Intensitatea luptelor a fost inconsecventa de la inceputul conflictului in aprilie 2014, dar un cost mediu de cinci milioane de euro pe zi ar insemna ca Ucraina a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru conflictul militar din estul tarii.

O tentativa de incetare a focului a esuat luna trecuta, iar Porosenko a decretat mobilizarea a 50.000 de barbati pentru a sustine armata pe linia de front.

#cost Ucraina lupta proprusi, #criza economica Ucraina, #cat costa o zi de razboi , #Rusia