Masurile anticriza creeaza divergente intre ministrii rusi

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 15:49
1202 citiri
Masurile anticriza creeaza divergente intre ministrii rusi

Oficialii rusi au exprimat astazi opinii divergente in legatura cu planurile de a reduce o serie de taxe, cu scopul de a sustine mediul de afaceri in timpul recesiunii, unii dintre acestia sustinand ca statul nu isi poate permite sa piarda si alte venituri bugetare, scrie Reuters.

Oficialii au descris intr-un mod destul de pesimist economia rusa, ce este sustinuta de industria petroliera, estimand ca ar putea inregistra o comprimare de peste 7% in primul trimestru al acestui an, in contextul in care consumul scade si perioada dificila ar putea dura inca trei ani.

Presedintele Dmitri Medvedev a cerut oficialilor sa faca front comun pentru combaterea crizei, insa divergentele incep sa se faca simtite.

Astfel, prudentul ministru de finante Alexei Kudrin a avertizat ca reducerile de taxe ar putea eroda si mai mult veniturile bugetare, aflate deja in scadere in actualul climat economic.

Insa ministerul economiei a anuntat ca reducerea taxelor ar putea fi necesara pentru mentinerea competitivitatii.

"Pentru mediul de afaceri in general, sunt de acord, nu ar trebui sa marim presiunile financiare, nici chiar in 2011", a declarat principalul consultant economic al presedintiei, Arkadi Dvorkovici, pentru sindicatul rus al antreprenorilor si al muncitorilor din industrie.

Guvernul rus
estimeaza ca economia se va comprima cu 2,2% in acest an si considera ca ar putea reveni pe crestere abia in 2011, anul in care vor fi impuse contributii sociale mai mari.

Dvorkovici a spus ca acestea ar putea fi compensate printr-o scadere a taxei pe valoarea adaugata (TVA), de la nivelul actual de 18%.

"Aceasta este previziunea mea personala, insa cred ca ar putea fi luata o decizie de reducere a TVA-ului din 2011", a precizat Dvorkovich.

Ministrul economiei, Elvira Nabiullina, a exprimat aceeasi parere. "Nu credem ca ar trebui sa majoram taxele pentru afaceri, in special in timp de criza.

Putem propune reformarea sistemului de taxe.

Trebuie sa stimulam cheltuielile pentru reorganizare si cheltuielile sociale", a spus aceasta.

Insa ministrul de finante Kudrin, care a luat cuvantul dupa Dvorkovich si Nabiullina, a spus ca masurile propuse de acestia sunt populiste.

"Daca vorbim despre anii viitori, nu am analizat inca modul in care va functiona guvernul in conditiile noilor venituri", a spus Kudrin.

Acesta a adaugat ca previziunile privind veniturile bugetare din 2009 par acum "optimiste", in contextul in care comprimarea economica din primele trei luni ale anului ar putea fi de peste 7%.

La inceputul acestei saptamani, Kudrin a spus ca Rusia ar trebui sa coboare previziunile privind veniturile bugetare din 2010 cu peste 30% si sa reduca nivelul cheltuielilor estimate cu 13%, sau 39 miliarde dolari.

Rusia a acumulat 121 miliarde dolari intr-un fond de rezerva, in perioada in care pretul petrolului a fost foarte ridicat, insa ministerul de finante considera ca banii vor servi numai la acoperirea deficitului bugetar pana la mijlocul lui 2011 si a recomandat prudenta.

#masuri anticriza, #reducere de taxe, #cheltuieli, #venituri bugetare , #Rusia