Medvedev: Pe vremea URSS acum am fi fost in razboi cu Turcia

Luni, 15 Februarie 2016, ora 16:25
5568 citiri
Medvedev: Pe vremea URSS acum am fi fost in razboi cu Turcia
Foto: Wikimedia

Premierul rus Dmitri Medvedev avertizeaza NATO sa-si tina in frau aliatii si sustine ca Rusia ar fi intrat in razboi cu Turcia, fara discutii, din cauza avionului doborat de turci, pe vremea Uniunii Sovietice.

Medvedev a vorbit despre acest incident, care a stricat relatiile dintre Moscova si Ankara, precum si despre tensiunile din Marea Baltica si Marea Neagra si interesele Rusiei in Siria, intr-un interviu acordat revistei Times si prezentat integral pe site-ul guvernului rus.

Era sa... Doamne fereste!

Problema conflictului inghetat dintre Moscova si Ankara a fost abordata de premierul rus, care nu a ratat ocazia sa critice NATO in general si Turcia in special.

"Turcia nu s-a expus doar pe sine, ci intreaga Alianta Nord-Atlantica, iar acesta este un gest extrem de iresponsabil.

Ca sa fiu sincer, daca asa ceva se intampla in perioada sovietica, ar fi fost o adevarata incurcatura, daca nu - Doamne fereste! - un razboi in toata puterea cuvantului.

Liderilor NATO le revine responsabilitatea de a calma tarile membre care sunt gata de a provoca conflicte cu alte state", a mai spus premierul Rusiei.

"Assad nu are comanda"

Campania militara a Rusiei in Siria a inceput la sfarsitul lui septembrie 2015, anuntandu-se ca una dintre cele mai importante interventii militare realizate in mandatul lui Vladimir Putin.

Miza este uriasa: de la stabilirea unui avanpost intr-o regiune amenintata de dezechilibrele politice aparute dupa declansarea Primaverii Arabe, la o demonstratie de forta in fata altor mari puteri militare din lume si pana la revendicarea meritului de a elimina una dintre cele mai importante amenintari care vizeaza civilizatia occidentala: gruparea terorista Statul Islamic.

In acelasi timp insa, interventia ruseasca in Siria s-a petrecut pe fondul unor tensiuni prea putin ascunse intre Moscova si statele NATO, in special SUA, sprijinul militar acordat regimului Assad ridicand si mai multe probleme in gasirea unor cai de dialog intre cele doua parti.

Premierul Medvedev sustine insa ca nu este vorba de o alianta militara intre Moscova si Damasc, afirmand ca, in ciuda aparentelor, Rusia nu are de gand sa intretina o prezenta militara permanenta in aceasta zona a Orientului Mijlociu.

"Reiterez ceea ce au mai spus si presedintele Rusiei si alti colegi de-ai mei, Rusia nu intentioneaza sa ramana pentru totdeauna in Siria. Suntem acolo pentru o misiune specifica legata de apararea intereselor nationale. Chiar daca interventia noastra a fost facuta in baza unei solicitari a presedintelui Assad, acesta nu are comanda asupra fortelor rusesti din Siria.

In al doilea rand, imi place sa cred ca toata lumea vrea sa vada in viitor Siria ca o tara unificata in interiorul granitelor sale istorice", a explicat seful guvernului de la Moscova.

In cele 4 luni si jumatate de raiduri aeriene constante ale aviatiei rusesti, fortele regimului Assad au reusit sa recucereasca pozitii importante, pierdute in principal in fata gruparilor rebele ale Opozitiei, sustinute de Statele Unite si aliatii Washingtonului din regiune: Turcia, Arabia Saudita etc.

Assad, piesa de forta

Ultimul asalt dat asupra orasului Alep a pus in fata Moscovei o serie de acuzatii privind subminarea procesului de pace in regiune, in conditiile in care reprezentantii ONU intentionau sa aduca la masa discutiilor liderii opozitiei si reprezentantii guvernului de la Damasc.

"Eu cred, si acesta este un punct personal de vedere, ca odata ce se atinge pacea in Siria totul va trebui sa ia sfarsit.

Daca, cu ajutorul nostru sau al Statelor Unite, presedintele Assad se va aseza la masa negocierilor cu persoanele cu care ar putea purta aceste discutii (iar lista lor trebuie inca analizata) si vor ajunge la un consens in ceea ce priveste viitorul politic al Siriei, reformele democratice si rolul sau in acest proces, care nu ar trebui ignorat, acela este punctul unde totul va trebui ca totul sa ia sfarsit", a specificat Medvedev.

Aceasta nu ar insemna insa o retragere imediata a trupelor rusesti din regiune, a mai spus premierul Rusiei, mentionand ca un alt punct de interes pentru Rusia este impiedicarea revenirii teroristilor jihadisti rusi sau din alte foste teritorii sovietice in Asia Centrala si in Rusia.

Moscova a fost criticata pe plan international dupa declansarea raidurilor aeriene in Siria pentru bombardarea pozitiilor unor alte grupari rebele din zona, in afara celor ocupate de Statul Islamic.

Vedere generala: "Cu totii sunt ucigasi si teoristi"

Spre deosebire de statele implicate in Coalitia Internationala, condusa de Washington, Rusia a avut de infruntat amenintarea directa a terorismului ISIL abia dupa ce a intervenit in razboiul civil din Siria.

O scuza a regimului de la Moscova in catalogarea rebelilor sirieni drept teroristi este apartenenta acestora la unele culte islamice din care au luat nastere Statul Islamic si Al-Qaida.

"Poti sa faci diferenta intre un membru ISIS si unul al Jaish al-Islam sau Jabhat al-Nusra? Nici ei nu stiu prea bine ce-i deosebeste. Asta i-am explicat si premierului francez, Manuel Valls. Cu totii sunt ucigasi si teroristi", a facut Medvedev cunoscut punctul de vedere al Moscovei in problema sectara din Siria.

O singura exceptie pare sa fie pe placul sefului guvernului rus, cea a liderilor suniti din Siria care se opun regimului Assad.

Aceasta probabil si pentru ca minoritatea musulmana din Rusia, numarand intre 18-20 milioane de persoane, este in proportie de 88% sunita.

"In momentul in care se trimit trupe la sol, conflictul devine unul fara sfarsit. Acesta e pericolul", a mai declarat Medvedev, care a criticat pozitiile in favoarea unei interventii terestre in Siria ale americanilor, turcilor si sauditilor.

Sperietoare electorala?

Dmitri Medvedev nu a ratat sansa de a trimite cateva sageti catre actuala conducere a structrurilor NATO, acuzand liderii aliantei nord-atlantice ca sunt pe punctul de a initia un nou Razboi Rece.

"Nu am spus ca ne aflam intr-un nou Razboi Rece, ci ca deciziile NATO aduc aceasta posibilitate din ce in ce mai aproape.

Secretarul general al NATO a declarat ca Rusia ar trebui izolata si contingente militare ar trebui comasate la granitele cu noi. Asta a ce seamana, daca nu a Razboi Rece?", a comentat premierul Rusiei.

Polonia, Estonia, Lituania si Letonia sunt printre tarile din sfera euro-atlantica speriate de o eventuala agresiune a Rusiei in regiunea.

In acelasi timp, un incident fara precedent in ultima jumatate de secol s-a petrecut pe 24 noiembrie 2015, cand aviatia militara a Turciei, stat membru NATO, a doborat un bombardier rusesc aflat in misiune in Siria sub suspiciunea de violare a spatiului aerian turcesc.

"Nu ne dorim nicio confruntare, nici in regiunea baltica, nici cu Turcia, niciunde. Avem tot felul de probleme economice de rezolvat. Aici trebuie sa ne canalizam resursele. (...)

In ceea ce priveste comportamentul unor tari membre NATO fata de noi, in tarile Baltice a devenit aproape o metoda de guvernare. Invoci teama de Rusia pentru a castiga voturi", sustine liderul rus.

Cu toate acestea, conform proiectiei bugetare pe 2017 a Departamentului de Aparare al Statelor Unite, principalul sustinator financiar al NATO, expunerea fortelor militare americane in regiunea Europei Centrale si de Est va creste de aproximativ 4 ori.

Mai multe analize efectuate de experti militari americani au demonstrat ca, de la anexarea Crimeii si declansarea crizei din Ucraina, Rusia ramane cea mai mare amenintare la securitatea Europei, vizate fiind tari precum Moldova, Romania, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia si Estonia, ca si stabilitatea poltica a intregului bloc comunitar.

#razboi Siria, #bombardamente rusesti Siria, #tensiuni Moscova NATO, #teroristi Statul Islamic , #Rusia