Medvedev promite dezmembrarea corporatiilor de stat formate sub presedintia Putin

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 09:03
1196 citiri
Medvedev promite dezmembrarea corporatiilor de stat formate sub presedintia Putin

Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a angajat, joi, sa dezmembreze marile conglomerate de stat ineficiente, create in timpul presedintiei Putin, si a cerut declansarea unei anchete privind folosirea fondurilor publice.

In timpul perioadei de prosperitate economica, in care Putin a detinut functia de presedinte al Rusiei, unele companii de stat au devenit conglomerate, dominand sectoare intregi, precum cel al echipamentelor din domeniul apararii, si au consolidat dominatia Kremlinului in economie, cu efect negativ asupra concurentei.

"Corporatiile de stat nu au perspective in actualul mediu economic", a afirmat Medvedev in discursul sau anual asupra starii natiunii. Analistii considera ca declaratia lui Medvedev a fost convenita cu Putin, care detine in prezent functia de premier al Rusiei.

O astfel de masura ar avea rolul sa aduca venituri la buget, au aratat analistii, adaugand ca dezvoltarea acestor conglomerate a continuat si sub presedintia lui Medvedev.

Un exemplu in acest sens este producatorul auto AvtoVAZ.

Compania, la care grupul francez Renault detine o participatie de 25%, are mari probleme financiare si a avertizat in mai multe randuri ca ar putea intra in faliment.

Guvernul, ingrijorat de riscul producerii unor tensiuni sociale in orasul Togliatti, unde se afla sediul AvtoVAZ, a sustinut financiar compania si a cerut Renault sa isi majoreze participatia la aceasta.

Printre companiile de stat analizate se numara banca VEB, al carei consiliu de supraveghere este prezidat de Putin, si Russian Technologies, condusa de un apropiat al premierului, Serghei Cemezov.

Principalul consilier economic al administratiei de la Kremlin, Arkadi Dvorkovic, a declarat dupa discursul lui Medvedev ca VEB si Russian Technologies ar putea fi transformate in companii mixte pe actiuni, cel mai devreme in 2010.

In 2010, Rusia vrea sa obtina din privatizari 2,4 miliarde de dolari, iar guvernul intentioneaza sa reduca implicarea statului in economie de la 50% in prezent la 30%-40%.

Printre ale corporatii de stat se afla Rosatom, care controleaza sectorul nuclear, Olimpstroi, care pregateste orasul Soci pentru Olimpiada de iarna din 2014, si Rosnano, implicata in nanotehnologie. 

#corporatii, #medvedev, #putin, #rusia, #stat , #Rusia