Moscova denunta detentia in SUA a fiului unui deputat rus acuzat de piraterie informatica

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 09:40
1278 citiri
Moscova denunta detentia in SUA a fiului unui deputat rus acuzat de piraterie informatica

Detentia a cetateanului Roman Seleznev - fiul unui deputat rus, arestat in Statele Unite pentru piratarea unor sisteme informatice, a fost denuntata de rusia, care a catalogat arestarea acestuia drept un "nou gest inamical" si o "rapire".

"Noi consideram ceea ce s-a intamplat drept un nou gest inamical din partea Washingtonului. Nu este pentru prima data cand partea americana (...) procedeaza de fapt la rapirea unui cetatean rus", a apreciat diplomatia rusa intr-un comunicat, conform Mediafax.

Departamentul american al Justitiei a anuntat luni ca rusul Roman Seleznev a fost arestat sambata, intr-un loc care nu a fost divulgat, si transportat pe Insula americana Guam, unde a fost prezentat in fata justitiei pentru piratarea sistemelor informatice ale unor hipermarketuri americane.

Seleznev este cunoscut in lumea hackerilor sub pseudonimul "Track2"

Potrivit Secret Service, care a efectuat arestarea, Seleznev, cunoscut in lumea hackerilor sub pseudonimul "Track2", este "unul dintre cei mai prolifici traficanti din lume cu informatii financiare furate".

Inculpat in 2011 in statul Washington (nord-vest) pentru orchestrarea unei retele de furt si de distribuire de date de pe carduri bancare de credit, el risca pana la 67 de ani de inchisoare pentru cinci capete de acuzare, cumulat.

Diplomatia rusa a precizat marti ca Seleznev a fost arestat pe aeroportul international din Male, capitala Republicii Maldive, in timp ce se pregatea sa plece catre Moscova.

Potrivit aceleiasi surse, el a fost obligat de catre agenti din cadrul serviciilor secrete americane sa urce la bordul unui avion cu destinatia Guam.

Tanarul este fiul unui deputat rus, din cadrul partidului ultranationalist liberal-democrat (LDPR), Valeri Seleznev.

"In prezent, port negocieri cu Ministerul rus de Externe. Rapirea unui om este o crima. Un stat trebuie sa-si apere cetatenii, iar Roman trebuie sa fie trimis in Rusia", a declarat Valeri Seleznev pentru agentia oficiala Itar-Tass.

"In acest moment putin imi pasa daca Roman Seleznev este vinovat sau nu. Dar daca autoritatile americane au dovezi reale cu privire la implicarea sa in infractiune ar fi trebuit sa-l inculpe printr-un tribunal din Maldive", a subliniat deputatul.

"Mi-e teama sa nu fie exercitate presiuni asupra lui pana intr-acolo incat sa recunoasca ca l-a asasinat pe Kennedy si ca a fost Monica Lewinsky. Stim noi ce inseamna justitia americana", a declarat tatal detinutului.

Ministerul rus a comparat imediat cazul cu cele ale lui Viktor But, condamnat la 25 de ani de inchisoare de catre justitia americana pentru trafic de armament, si pilotului Konstantin Iarosenko, condamnat la 20 de ani de inchisoare, in Statele Unite, pentru trafic de droguri.

But, care a inspirat personajul interpretat de catre Nicolas Cage in filmul "Lord of War", a fost arestat in Thailanda, in 2008, si extradat catre Statele Unite in 2010. Iarosenko a fost arestat in Liberia.

Ambii au fost "luati cu forta in Statele Unite, dintr-o terta tara, si condamnati in baza unor acuzatii indoielnice", a apreciat ministerul rus.

#rusia hacker, #Track2 hacker, #SUA Rusia , #Rusia