Moscova suna mobilizarea pentru Arctica! Sase baze militare noi isi asteapta soldatii

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:30
5594 citiri
Moscova suna mobilizarea pentru Arctica! Sase baze militare noi isi asteapta soldatii
Foto: Wikimedia

Rusia tocmai a terminat lucrarile de reabilitare la sase baze militare din nordul extrem, in cadrul planului de a-si asigura o influenta cat mai mare in zona arctica.

Moscova intentioneaza sa-si reactiveze bazele militare din apropierea cercului polar, cladite in timpul Razboiului Rece, iar din 2016 ar urma sa incartiruiasca si trupe in zona, relateaza Business Insider,c are citeaza agentiile de presa ruse.

Ursul rus, in blana alba

Cele sase baze militare modernizate ale rusilor sunt amplasate in zone strategice, de pe tarmul continental pana pe insulele din vecinatatea cercului arctic, in apropierea unor teritorii revendicate atat de Rusia, cat si de Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia.

Noile garnizoane sunt dotate cu utilitati si echipamentele necesare unor misiuni de lunga durata, informeaza presa de la Moscova.

"Conform documentelor existente la Statul Major al armatei, lucrarile la cele sase baze din zona arctica sunt finalizate", a declarat un oficial rus din Ministerul Apararii pentru agentia TASS.

Conform acestuia, incepand cu luna ianuarie a lui 2016, Moscova va reloca sute de militari activi in bazele reconstruite pe insulele Nagurskoye, Sredny Ostrov, Temp, Rogachevo, Zvyozdny si tarmul continental, la Mys Shmidta.

Majoritatea obiectivelor militare ale Rusiei sunt baze aeriene, dar Moscova intentioneaza sa-si extinda prezenta in zona si cu alte statii de operatiuni civile si militare.

In total, Kremlinul intentioneaza sa dea in functiune 10 statii de operatiuni de salvare maritima, 13 aeroporturi si 10 statii radar de aparare aeriana de-a lungul periferiei arctice.

Culoarul bombardierelor

Pentru multi analisti, deschiderea bazelor aeriene rusesti de pe insulele din Oceanul Arctic este un semn clar ca Moscova va impanzi locul cu aeronave de ultima generatie.

"Aceste baze permit folosirea unor bombardiere mai mari si mai moderne. Pana in 2025, apele arctice vor fi patrulate de o intreaga escadrila de noi bombardiere invizibile din generatia PAK DA", considera Mark Galeotti, expert pentru Rusia al Universitatii New York.

Zona arctica ar putea deveni noul teren al disputelor geopolitice dintre marile puteri, pe masura ce topirea calotei glaciare va scoate la iveala resurse naturale neexploatate pana in prezent.

Expertii americani cred ca fundul oceanului ascunde la Polul Nord aproape 15% din rezerva de petrol a lumii, 30% din cea de gaze naturale si aproape 20% din gazul lichefiat natural.

Deloc de neglijat este si rolul noului culoar maritim ce se va deschide odata cu topirea gheturilor de la Pol.

Conform unor date prezentate de Wall Street Journal, pana in 2030, ruta maritima nordica va putea fi folosita cel putin 9 luni pe an, reducand astfel cu pana la 60% timpul de expeditie a marfurilor dintre Europa si estul Asiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#baze militare rusesti, #baze militare Arctica, #expansiune teritoriala Rusia, #rezerve naturale Polul Nord , #Rusia