Naftogaz: Ajutoarele guvernamentale vor acoperi pierderile din 2009

Luni, 02 Martie 2009, ora 13:14
1582 citiri
Naftogaz: Ajutoarele guvernamentale vor acoperi pierderile din 2009

Naftogaz, compania ucraineana energetica de stat, estimeaza ca ajutoarele de la guvern vor acoperi pierderea de 9,5 miliarde hrivne (1,2 miliarde dolari) estimata pentru 2009, a anuntat un saptamanal economic, citat de Reuters.

Datoriile Naftogaz si pretul platit pentru gazele naturale importate din Rusia au stat la baza unei dispute de trei saptamani dintre Rusia si Kiev, la inceputul acestui an, ce a dus la sistarea aprovizionarii si a afectat milioane de europeni. Publicatia precizeaza ca Naftogaz planifica sa inregistreze venituri de 92,5 miliarde hrivne si sa aiba cheltuieli de 102 miliarde hrivne.

Naftogaz spera sa primeasca 10,4 miliarde hrivne (1,35 miliarde dolari) de la guvern, pentru a acoperi diferentele dintre pretul pe care il plateste pentru gazele rusesti si cel primit de la clienti. Guvernul trebuie sa aprobe schema planurilor financiare. Grupul a mentinut ani la rand pretul pentru consumatori, in ciuda faptului ca Rusia a majorat semnificativ tariful de export din 2005. Anul trecut, preturile penru cetateni au fost majorate, insa sunt in continuare sub nivelul de 360 dolari/1.000 metri cubi platit de Naftogaz in primul trimestru.

Naftogaz a platit anul trecut 179,5 dolari/1.000 metri cubi. Acordul pentru acest an ofera companiei ucrainiene o reducere de 20% fata de pretul pentru Europa, iar compania a anuntat ca se asteapta ca acest pret sa scada semnificativ in timpul anului.

#ajutor guvernamental, #pierderi, #naftogaz, #gaze naturale, #companie energetica , #Rusia