NATO si Rusia s-au asezat din nou la masa tratativelor, dar nu se inteleg asupra Ucrainei

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:45
6366 citiri
NATO si Rusia s-au asezat din nou la masa tratativelor, dar nu se inteleg asupra Ucrainei
Foto: Jamestown

Reprezentantii Aliantei Nord-Atlantice si cei ai Kremlinului s-au intalnit din nou, luni, intr-o noua sedinta a Consiliului NATO-Rusia, a doua din ultimele sase luni.

"Daca nu discutam, nu avem cum sa ne rezolvam problemele", a declarat seful NATO, Jens Stoltenberg, la finalul intalnirii de la Bruxelles, informeaza Reuters. Acesta a recunoscut ca inca exista "neintelegeri profunde" in privinta situatiei din Ucraina.

Rusii le-au povestit despre exercitiile lor militare recente, in care au fost implicati 120.000 de militari, dar totul s-a oprit la capitolul Ucraina, in conditiile in care NATO refuza sa recunoasca anexarea Crimeii de catre Rusia, iar Moscova intretine in zona un razboi in care pana acum au murit peste 10.000 de oameni.

Raport inegal de forte

Dupa summitul de la Varsovia, de la inceputul lunii iulie, NATO a decis sa suplimenteze fortele prezente in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cu un contingent de 4.000 de soldati.

"Ideea este sa prevenim un alt conflict si sa transmitem un mesaj clar de descurajare a unei alte agresiuni", a transmis secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, pe fondul temerii ca fostele tari sovietice din zona ar putea impartasi soarta Ucrainei.

De altfel, ambasadorii statelor membre NATO sustin ca solutia sporirii fortelor armate din regiune pare nesemnificativa fata de masurile de militarizare luate de Rusia, care ar fi comasat 320.000 de soldati spre granita de vest, din martie 2014 si pana in prezent.

Trump, marea necunoscuta

Pentru unul dintre ambasadorii tarilor membre NATO sansele de a detensiona in scurt timp relatiile dintre Occident si Moscova par foarte reduse, in contextul in care politica externa a viitoarei administratii de la Casa Alba inca este un mister pentru toata lumea.

"Nu putem descifra care sunt intentiile noii administratii americane. Se poate sa asistam la o schimbare radicala in politica", a mentionat acesta, sub protectia anonimatului.

Dar, pe de alta parte, necesitatea unor reguli comune, dupa care se "joace" in cazul intalnirilor neprevazute de-a lungul liniei de demarcatiei dintre spatiul euro-atlantic si cel rusesc a devenit o urgenta.

"Este imperativ necesar sa stabilim un cadru legal dupa care sa se opereze in cazul intalnirilor dintre aeronave militare si civile sau ale navelor care operezeaza in zona", a explicat John McColl, fost comandant-adjunct al fortelor NATO stationate in Europa.

La mijlocul acestui an, reprezentantii Rusiei din consiliul NATO-Rusia au promis ca vor avea grija sa zboare mai prudent in spatiul aeriandin zona Marii Baltice, pentru a evita provocarea unui incident militar international cu repercusiuni nedorite.

#consiliu NATO Rusia, #tensiuni Rusia Occident, #militarizare regiune baltica , #Rusia