Negocieri SUA - Rusia esuate privind scutul antiracheta din Europa

Vineri, 02 Martie 2012, ora 11:25
1454 citiri
Negocieri SUA - Rusia esuate privind scutul antiracheta din Europa

Negocierile dintre Washington si Moscova privind scutul european antiracheta au esuat din cauza ca negociatorii americani nu au fost dispusi sa transcrie pe hartie propunerile lor verbale, a declarat premierul rus Vladimir Putin, candidat la prezidentiale.

"Ne-au facut unele propuneri care erau practic convenite si le-am cerut sa le trecem pe hartie", a afirmat Putin intr-un interviu cu sase publicatii straine (Le Monde, The Times, La Repubblica, Handelsblatt, The Globe and Mail si Asahi Shimbun), desfasurat la resedinta sa din Novo-Ogariovo.

"Ne-au facut o propunere in timpul discutiilor, ne-au spus: va oferim asta, asta si asta. Nu ne asteptam la asta dar am spus ca acceptam. Va rugam sa le treceti pe hartie", a precizat Putin.

"Am asteptat raspunsul lor doua luni. Nu l-am primit, iar partenerii nostri americani si-au retras propunerile, spunand ca este imposibil", a adaugat el.

Putin a explicat ca propunerile includeau garantii ca scutul european antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei. De asemenea, specialistii rusi ar fi putut monitoriza permanent componentele scutului si radarele ar fi fost fixate pentru a viza direct Iranul, fiind "imposibil tehnic sa fie intoarse spre Rusia".

Mai multe state NATO, intre care si Romania, au convenit sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta menit sa protejeze Europa de rachete balistice care ar putea fi lansate de state precum Iranul si Coreea de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin declaratii scutul antiracheta, #negocieri Rusia scut antiracheta, #Putin negocieri scut antiracheta , #Rusia